.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha anunciat que les properes setmanes poden arribar a Catalunya els documents requisats per les tropes franquistes que encara són a Salamanca. “Tenim el debat aparentment tancat i em diu el Ministeri que està d’acord sobre l’última tramesa de papers”, ha explicat Mascarell en una entrevista a La Xarxa.

Justament, aquest matí, el conseller s’havia queixat a Tarragona que des que en 2005 es va promulgar la llei pel trasllat dels papers, l’Estat no l’hagi fet efectiu.

El conseller ha afegit que no el satisfà “el ritme” del retorn perquè “ha trigat nou anys a executar-se una llei, i això no té cap justificació tècnica possible”. Entre els documents concensuats n’hi ha de requisats a particulars, entitats i al Govern de Catalunya; però no hi ha els que reclamen 43 ajuntaments com Barcelona, Tarragona o Igualada.

Precisament aquest gener la Comissió de la Dignitat va denunciar el que consideren un incompliment del Govern Espanyol a les Nacions Unides i va anunciar que farà tot el tot el que calgui per recuperar aquesta documentació dels consistoris.

Sobre els documents dels ajuntaments que són a l’arxiu General de la Guerra Civil i que no tornaran, el conseller de Cultura ha defensat que “els plantejaments que fa la Comissió són perfectament correctes”. Mascarell ha justificat que “la iniciativa ha de ser dels ajuntaments, perquè són les institucions afectades”, però ha afegit que quan hagin establert les seves decisions podran comptar amb la Generalitat i amb el Departament perquè pensa que “és lícit i absolutament lògic el que es reclama”.

/* JS para menú plegable móvil Divi */