.

El president de la Generalitat, Artur Mas, en una compareixença aquest dimarts a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat. Foto: ACN

El president de la Generalitat, Artur Mas, en una compareixença aquest dimarts a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat. Foto: ACN

El president del Govern, Artur Mas, ha anunciat aquest dimarts que Jordi Pujol ha decidit renunciar a les prerrogatives d’expresident i també als càrrecs honorífics que mantenia a CDC i a CiU. Divendres passat, abans d’emetre el comunicat en què confessava haver mantingut diners sense regularitzar durant 34 anys, Pujol i Mas ja es van reunir i l’expresident li va mostrar la predisposició a renunciar als càrrecs. Una decisió que no es va prendre fins aquest dilluns, quan els dos líders històrics de CDC es van tornar a trobar. Mas ha explicat en una roda de premsa convocada amb urgència que fins divendres l’únic indici que coneixia sobre els diners de Pujol a l’estranger l’havia llegit als diaris.

“He hagut de prendre decisions tremendament complicades en la meva trajectòria política, però aquesta és la que em colpeix més”, ha explicat Mas en una roda de premsa al Palau de la Generalitat convocada al tot just mitja hora abans. El president de la Generalitat ha afirmat sentir “dolor” per la situació i “compassió” per la figura de qui ha estat el seu “pare polític”. Dos sentiments que és conscient que molta gent no compartirà en aquests moments, tot i que està convençut que amb el pas del temps es tornarà a posar en valor el que Pujol va fer per Catalunya durant els 23 anys al capdavant de la Generalitat.

Va ser precisament divendres a les 8 del matí, abans de la reunió extraordinària del Comitè Executiu Nacional de CDC, quan Pujol va explicar a Mas que havia mantingut una herència a l’estranger sense regularitzar des del 1980 i que aquella mateixa tarda enviaria un comunicat als mitjans de comunicació explicant-ho. Fins aquell moment, Mas només coneixia el que havia publicat feia algunes setmanes el diari ‘El Mundo’ sobre els presumptes moviments de diners dels Pujol a Andorra, segons ha explicat ell mateix.

Divendres, Pujol ja va mostrar a Mas la predisposició a renunciar a tots els càrrecs que mantenia. En la reunió de dilluns va prendre finalment la decisió conjuntament amb el president. D’aquesta manera, Pujol renuncia als càrrecs de president fundador tant a CDC com a CiU -tots dos honorífics- i també a les seves prerrogatives com a expresident de la Generalitat. Això significa que deixarà de percebre el sou vitalici al que tenia dret (un 60% del que cobrés el president del Govern) i també a la seva oficina i personal. “Pot renunciar a tot això, però el que no pot renunciar és a haver estat president de la Generalitat durant 23 anys”, ha destacat Mas.

El president del Govern ha agraït a Pujol que no hagi posat traves a les decisions que s’havien de prendre i ha afirmat que la predisposició de l’expresident ha posat les coses “extremadament fàcils”. “Més enllà dels errors, ell vol seguir ajudant”, ha assegurat Mas. “Ell posa les màximes facilitats perquè l’afectació a CDC, CiU i al país sigui la menor possible”, ha afegit.

Pel que fa a la comissió d’investigació que ha proposat el PPC sobre el ‘cas Pujol’, Mas ha garantit que es farà “el que el Parlament decideixi en cada moment”. En tot cas, ha volgut recordar que, a partir d’ara, Pujol “ho deixa tot” i passa a ser un ciutadà “com qualsevol altre”. Per tant, els seu títol d’expresident -regulat per la llei 6/2003- ja no té cap atribució concreta. “Més que això no es pot fer res”. Mas ha recordat que és “molt probable” que s’obri un procés judicial i, per tant, és “lògic”que la família Pujol prioritzi la declaració davant dels tribunals.

/* JS para menú plegable móvil Divi */