.

El passat dilluns 8 d’agost el ministeri Fiscal va demanar dinou anys de presó per a cadascun dels dos presumptes piròmans considerats com a responsables de provocar l’incendi d’Horta de Sant Joan al juliol de 2009 on van morir cinc bombers GRAF Lleida i es van cremar més d’1,000 hectàrees del massís dels Ports. L’esment d’aquesta notícia recau perquè cal recordar que a l’estiu no només es cremen estrangers amb mitjons i sandàlies estiuejant per les nostres costes.

Aquest estiu, com molts altres, els incendis estan sent notícia quasi cada dia. Durant la campanya d’aquest estiu 2016 ja s’han declarat diversos incendis forestals en diverses zones de la demarcació del Camp de Tarragona. El més recent el de la Pobla de Montornès (Tarragonès). Un incendi que ha deixat 466 hectàrees cremades on van treballar més de 60 dotacions de bombers de la Generalitat, patrulles de mossos d’esquadra i associacions de defensa forestal juntament amb la policia local.

Que comporta tota aquesta situació per Esquerra Republicana de Catalunya? Des de l’àmbit local fins a l’institucional hem d’activar el màxim d’eines socials, educacionals, mediambientals i judicials per poder garantir una protecció directe als nostres convilatans.

Margarida Barberà és Secretaria de Política Municipal ERC La Selva del Camp

Margarida Barberà és
Secretaria de Política Municipal ERC La Selva del Camp

Partim d’alternatives com campanyes de seguretat enfront del foc a les escoles i instituts, col·loquis i xerrades proactives per poder treballar la problemàtica directament entre les associacions i l’administració local i supramunicipal, una millora de la tecnificació i l’assessorament als nostres ajuntaments, creació de programes de voluntariat, reactivació de campanyes de neteja dels boscos i zones rurals a través per exemple programes d’inserció laboral per aturats i creació de noves formacions professionals o nous programes ambientals de regeneració de les zones forestals afectades. Sense oblidar que cal una reactivació més àgil de les places públiques dels cossos de protecció de seguretat i civil, renovació i adequació de nous parcs de bombers fins a l’actualització de nous convenis laborals dels cossos de bombers per garantir i millorar les seves condicions tant laborals com de seguretat. A més a més, cal sumar-li un enfortiment i actualització del codi de penal en la matèria mediambiental per garantir una equitativa responsabilitat civil davant els desastres mediambientals que comporten els incendis.

La imprudència civil i la despreocupació d’una part de la societat catalana per la preservació dels nostres boscos i zones rurals són les principals causes. Aquests són els principals objectius a treballar, ja que són accions perilloses amb resultats i conseqüències desagradables, com el que he recordat d’Horta de Sant Joan, els quals han de servir com a precedents pels nostres càrrecs electes i institucionals. Esquerra Republicana de Catalunya hem de treballar noves alternatives i eines per millorar els serveis de protecció tant civil com forestals. Ara i en la futura República Catalana.

Margarida Barberà
Secretaria de Política Municipal ERC La Selva del Camp

/* JS para menú plegable móvil Divi */