.

.

TOTS 21

Imatges de la concentració a Bonavista, amb la presidenta de l’associació de veïns, Loli Gutiérrez a la imatge inferior. Fotos: Roger Segura

Hi ha dates que no només marquen la història d’un territori, sinó que en forgen la identitat. A les Terres de l’Ebre va ser l’amenaça del transvasament, i al Camp de Tarragona tot apunta a que l’explosió d’IQOXE d’ara fa tot just un any en serà un punt de referència clau. La commemoració d’aquell accident que va provocar tres morts, encara sota investigació judicial i amb polèmiques derivades d’abast polític i social, s’ha dut a terme aquest vespre a diferents escenaris.

Un centenar de veïns de Bonavista s’han concentrat aquest dijous al vespre a la rambla del barri per exigir més seguretat a la petroquímica i la implementació del Plaseqta, el pla que preveu instal·lar sensors de qualitat de l’aire al polígon i que les emergències tornin a gestionar-se directament des de Tarragona.

Coincidint amb el primer aniversari de l’explosió a IQOXE, l’Associació de Veïns de Bonavista ha convocat un acte per homenatjar les víctimes i per denunciar que, un any després, “no ha canviat res” i encara no saben com han de respondre davant d’un incident a la petroquímica. D’altra banda, els desperfectes ocasionats per l’explosió en 162 immobles del barri ja s’han reparat, segons la presidenta de l’entitat, Loli Gutiérrez.

Nit fatídica

L’associació ha convocat la concentració en record d’una nit “fatídica” i “difícil d’oblidar” que es va endur la vida de tres persones i va generar por entre la ciutadania. “Si per desgràcia avui es tornés a repetir aquell desastrós accident, la gent tornaria a sortir horroritzada al carrer. Un any després d’aquell malson tot segueix igual o pitjor perquè ni la Generalitat ni l’Ajuntament no han mogut un sol dit”, ha criticat la representant veïnal durant la lectura d’un manifest.

Els veïns han dit “prou a falses promeses” de les administracions, a qui acusen de voler silenciar-los “a tota costa” perquè els fets caiguin en l’oblit. En canvi, diuen, hi ha molta inquietud veïnal pels incidents que se succeeixen periòdicament i pels sorolls provinents de la petroquímica.

Els representants de l’associació veïnal s’han mostrat molt crítics amb la gestió de l’incident i amb el fet que el Govern hagi admès “que no té diners per a invertir en la seguretat dels barris de Ponent”. Els veïns també han criticat que l’any 2020 no es fes cap simulacre. Per això preveuen preparar un vídeo adreçat als veïns amb recomanacions de com actuar davant un possible incident.

Després de llegir el manifest, a les 18.40 hores la presidenta de l’associació de veïns ha fet sonar unes sirenes a través d’un altaveu per denunciar que el 14 de gener de 2020 no s’activessin les senyals acústiques d’alerta a la població. Posteriorment, els concentrats han guardat un minut de silenci en record de les víctimes i els seus familiars.

Durant l’acte l’associació veïnal ha explicat que els 162 veïns que van patir afectacions a casa seva per l’ona expansiva ja tenen els danys reparats. A més, alguns assistents han fet sentir el seu malestar pel fet que s’hagin convocat altres concentracions paral·leles a la plaça de la Font. “Es vergonyós. Se n’havia de fer només una”, ha opinat un membre de l’associació.

Dissabte s’ha convocat una altra concentració als barris de Ponent de la ciutat per reclamar més seguretat a la petroquímica. En aquest cas l’acte es farà a les dotze del migdia a Torreforta, el barri on vivia l’home que va morir a casa seva per l’impacte d’un projectil que va sortir disparat de la planta d’IQOXE, situada a més de dos quilòmetres de distància.

Regidors de l’Ajuntament i candidats a les eleccions del 14-F pel PSC, ERC, Ciutadans, Junts per Tarragona i el PP han assistit a la concentració a la rambla de Bonavista.

El mateix clam que s’ha escoltat a la plaça de la Font en dues crides bicèfales. A la primera, prop d’unes cent persones han respost a la crida de la FAVT, CCOO, UGT i altres organitzacions i entitats socials i veïnals. Abans del seu inici, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, afirmava als mitjans que el succeït el 14 de gener del 2020 hauria de marcar “un abans i un després en temes com la seguretat, la informació i la transparència”. El batlle reconeixia que des de llavors (malgrat les promeses del govern i les conclusions de la comissió parlamentària) “no dic que no s’hagi treballat, però s’ha avançat poc. Estem aquí per donar suport a la ciutadania i a les associacions veïnals. Estem al seu costat des del primer dia. Estem convençuts que (la implantació de les mesures que impedeixin una repetició de l’accident) s’ha de fer depressa i que mai més s’ha de tornar a produir”, afegia.

Imatge de la concentració dels veïns i sindicats a la plaça de la Font. Foto: Eloi Tost

Una de les pancartes desplegades pels grups ecologistes a la segona concentració de la plaça de la Font. Foto: Eloi Tost

La plaça de la Font

Les federacions de veïns de Tarragona, CCOO, UGT i entitats ecologistes han reclamat aquesta tarda més seguretat a la indústria petroquímica. A la plaça de la Font han reunit unes 200 persones en dues concentracions diferents coincidint amb el primer aniversari de l’explosió a IQOXE, que va causar tres víctimes mortals. Primer, veïns i sindicats han exigit millorar la “seguretat, informació i coordinació” i han denunciat que “no s’ha complert absolutament cap dels compromisos adquirits” per part del Govern de la Generalitat, al qual li han demanat que doti de recursos econòmics el Plaseqta. Després, la Plataforma Cel Net, Xarxa Sud i Gepec han apuntat que la ciutadania se sent “desprotegida”.

La concentració ha començat amb un minut de silenci a les 18.40 hores, el minut en el qual va explotar el reactor d’IQOXE un any enrere. El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, Alfonso López, ha defensat que “Tarragona es mereix una química segura” i que un any després els veïns han de seguir dormint “amb un ull obert i un altre tancat”. Des de la banda sindical, el secretari general d’UGT-FICA a Tarragona, Joan Llort, ha criticat que l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) “ha primat els seus interessos econòmics a la seguretat”. “Portem massa morts a la indústria química, i això no pot ser”, ha etzibat.

En la mateixa línia s’ha expressat José Martín, secretari general de CCOO Indústria a Tarragona, que ha comentat que el nou pla estratègic que està elaborant l’AEQT l’ha fet sense comptar amb l’opinió dels representants dels treballadors i ha acusat l’entitat representant de les químiques de “bloquejar” les converses amb la Generalitat per acordar millores en la seguretat.

A la concentració també hi han assistit representants de diferents formacions polítiques. Des de JxCat, el fins ara diputat Eusebi Campdepadrós ha defensat la tasca del Govern i ha indicat que hi ha hagut avenços, com el retorn del Plaseqta a Tarragona, però que tot i això cal fer-ne més. Campdepadrós ha exposat que el següent pas ha de ser implantar legislativament les recomanacions sorgides de la comissió sobre la seguretat del sector de la petroquímica del Parlament.

Des del PSC, la cap de llista per Tarragona a les eleccions del 14-F, Rosa Maria Ibarra, ha posat de manifest que sense recursos econòmics, el nou Plaseqta “no es podrà desplegar i serà paper mullat”. “Cal formació i informació a la població. Si avui hi hagués un altre accident estaríem en la mateixa situació que fa un any”, ha remarcat.

Finalment, la cap de llista de la CUP a les eleccions del 14-F per Tarragona, Laia Estrada, ha recordat que des de fa anys se succeeixen “les fuites i la opacitat”, així com “la connivència política amb el complex petroquímic”. Per la seva banda, la candidata a la presidència de la Generalitat, Dolors Sabater, ha remarcat que “és hora d’entendre que el perill que viuen els veïns del Camp de Tarragona és un problema de país i ha de ser una prioritat de país”. “Ja és hora que des de la Generalitat es deixi de banalitzar un problema gravíssim de perill per la salut del dia a dia dels veïns que no saben les conseqüències de l’aire que respiren diàriament”, ha conclòs. A l’acte també hi ha hagut representants d’En Comú Podem i de Ciutadans.

Concentració ecologista amb performance

La segona concentració, convocada per la Plataforma Cel Net, Xarxa Sud i Gepec, s’ha fet a dos quarts de vuit. Ha començat amb una performance del grup Tornavís Teatre, en la qual diferents persones s’han posat vestits de protecció, guants i mascaretes contra gasos tòxics mentre obrien pots de fum de colors i feien tasques quotidianes com esport o prendre un refresc. Després els col·lectius han denunciat que la indústria química porta dècades generant danys al medi ambient i emetent gasos nocius per a la salut de la ciutadania. “Ja és massa tard per vetllar per la salut de la gent del Camp de Tarragona”, han dit en un manifest.

Adrià Pallejà, portaveu de la Plataforma Cel Net, ha explicat que se senten “desprotegits”. Alhora ha remarcat que l’Ajuntament de Tarragona s’ha compromès a fer enguany un estudi independent sobre la qualitat de l’aire. “És una demanda urgent per saber què respira la ciutadania de Tarragona”, ha afegit.

Redacció – ACN