Lourdes Beneria és des de divendres doctora Honoris Causa de la URV. Pionera en la incorporació de la perspectiva de gènere a l’anàlisi econòmica, ha contribuït a posar els fonaments de l’economia feminista com a corrent de pensament econòmic. Les seves aportacions acadèmiques han tingut repercussions pràctiques: els seus estudis sobre el treball no remunerat de les dones i l’economia informal han comportat canvis en el Sistema de Comptabilitat Nacional, i els estudis sobre les repercussions desiguals de les polítiques d’ajust estructural sobre homes i dones van posar de manifest la necessitat d’incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques de desenvolupament.
Beneria ha estat també una de les crítiques més lúcides a l’economia neoclàssica, el pensament econòmic dominant a les universitats i les facultats d’economia. Denuncia que el desenvolupament capitalista és un procés desigual en el què no totes les persones hi participen i en què les desigualtats de gènere modelen les experiències, les decisions i els resultats econòmics de les dones i els homes.
La catedràtica d’Economia de la URV, Maria Llop, ha ressaltat tots aquests aspectes en la lloança que n’ha fet com a padrina de la nova doctora honoris causa. Llop ha recordat els orígens de Beneria i com, malgrat la situació política i social, va aconseguir “traspassar els límits fronters espanyols, també els polítics i intel·lectuals”: nascuda a la Vall de Boí l’any 37, va formar part de la primera promoció de la Llicenciatura en Economia a Catalunya i dels primers acadèmics que van marxar a l’estranger, des de la London School of Economics (Gran Bretanya) a la Universitat de Columbia, on va doctorar-se, fins que s’incorpora a la Cornell University, als Estats Units.
Les seves aportacions acadèmiques es vinculen a la seva “implicació directa en el progrés socials i els drets laborals” amb la col·laboració amb organismes internacionals com l’Organització Internacional del Treball i el Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per a la Dona i el Banc Mundial.
Beneria ha fet referència precisament a aquest doble paper, que va dur-la a participar en el primer informe del Programa de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament (PNUD), l’any 1995, on va coincidir amb Amartya Sen, també doctor honoris causa per la URV i sobre qui ha centrat bona part del seu discurs a l’acte clebrat al Paranimf de la Universitat. Una lliçó magistral sobre les contribucions d’aquest premi Nobel d’Economia, tant per ser l’ideòleg del concepte de desenvolupament humà com per la conceptualització de la família, que ha estat útil per a economistes feministes que no acceptaven la visió neoclàssica.
A partir d’aquí, Beneria ha fet un repàs per les contribucions de les economistes feministes, des de la conceptualització de la família de Humphries, que es demostra inexacta vistes les repercussions de les polítiques d’ajust estructural a l’Amèrica Llatina entre els anys 80 i 90, que la mateixa Beneria coneix bé per haver-hi treballat. Fins a les aportacions de Heidi Hatmann, “que no enfocava bé les diferències en la divisió del treball entre membres de la família ni donava prou importància a la centralitat de les tasques domèstiques de les dones”.
Sen, en canvi, va proposar la noció de “conflictes cooperatius”, que “va obrir una avinguda prometedora per l’anàlisi de la família i per estudiar la relació entre els seus membres i les desigualtats de gènere”, ha afirmat Beneria. Aquesta va ser la base per a l’elaboració de l’Índex de Desenvolupament Humà que, des d’aquell 1995 a les oficines de l’ONU, s’ha elaborat anualment i és útil per poder comparar el desenvolupament dels països.
El rector de la Universitat, Josep Pallarès, ha celebrat que amb Beneria ja siguin 50 els honoris causa per la URV, que és però la dotzena dona. Ha agraït a Beneria el fet que “els seus estudis i les aportacions en l’àmbit econòmic, i sempre des d’una perspectiva de gènere, ens obre la porta a noves maneres d’interactuar” i “la crítica valenta al sistema capitalista actual i per posar en evidència la necessitat de dissenyar un nou model econòmic més sostenible.”
Com a signe de l’acolliment de la nova doctora honoris causa a la comunitat científica de la URV, el rector li ha lliurat a Lourdes Beneria el títol que acredita la més alta distinció de la Universitat, la medalla i el birret, així com els atributs que acompanyen la distinció: el llibre de la ciència i la saviesa, l’anell que es lliurava com a emblema del privilegi de segellar els dictàmens de la ciència i la professió, i els guants blancs.
Equip de redacció