.

 

El conjunt d’edificis i recinte que conformen l’antiga fàbrica de tabacs, coneguda com La Tabacalera, que tant va costar aconseguir per la ciutadania de Tarragona, fa molts anys que es troba en desús i en un estat deplorable i d’abandonament.

Lorena de la Fuente  Vilaltella és portaveu de Ciutadans Tarragona

Aquest espai de titularitat municipal s’ha dividit en dues finques, per tal de fer la mutació demanial d’una d’aquestes finques a favor de l’Estat amb l’objecte d’ampliar la Necròpoli Paleocristiana.

Pel que fa a l’altra finca que representa la major part dels edificis i recinte de La Tabacalera, des de Ciutadans defensem que hauria de ser la seu del Museu Nacional Arqueològic, reflexió que també és compartida per la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. En aquest espai, el museu guanyaria molts més metres per tal de poder exposar la gran part de peces que es troben emmagatzemades. Els  sostres alts d’aquest edifici industrial facilitarien l’exposició de peces de grans dimensions amb tota la seva esplendor. Junt amb la Necròpoli Paleocristiana s’unirien dos espais museístics de titularitat estatal que potenciarien culturalment aquella part de la ciutat, convertint aquest museu en un referent mundial en la divulgació del món romà.

Per fer-ho possible, es podria emprar la mateixa fórmula de la mutació demanial. Però el que no volem és que aquest espai resti tancat 30 anys com li ha succeït al Museu de la Necròpoli Paleocristiana. Per evitar-ho, establiríem condicions a la mutació demanial, com ara determinar un període màxim de 5 anys per realitzar les obres d’adequació de l’edifici. El que obligaria a l’Estat a pressupostar els recursos econòmics necessaris per complir amb aquest compromís, i destinar-ho durant almenys 30 anys a la finalitat de Museu Nacional Arqueològic. En cas de no complir amb aquests compromisos, la titularitat de la finca passaria de nou a l’Ajuntament de Tarragona.

Però la ciutadania de Tarragona no pot perdre de forma gratuïta un espai tant important. Amb el trasllat del Museu Nacional Arqueològic, a La Tabacalera s’alliberaria l’edifici on actualment es troba ubicat a la Plaça del Rei pel que, a canvi, la nostra proposta és que es faci també una mutació demanial de dit immoble en favor de l’Ajuntament de Tarragona, en els mateixos termes que la mutació que fem a favor de la Necròpoli Paleocristiana per destinar-lo a una finalitat cultural com, per exemple, possibilitar que el Museu municipal del Circ i del Pretori es pugui ampliar annexant aquest recinte.

Lorena de la Fuente  Vilaltella és portaveu de Ciutadans Tarragona