.

Imatge de la roda de premsa conjunta d’aquesta matí, a laqual la portaveu ecosocialista, Arga Sentís, ha excusat l’assistència per motius d’agenda. Foto: Tarragona21

PDeCAT, ERC, CUP i ICV han aconseguit forçar la convocatòria d’un ple extraordinari dedicat exclusivament al balanç dels Jocs Mediterranis que encara no té data però està previst dur a terme en el termini màxim de quinze dies hàbils. És a dir, el que estipula la llei un cop almenys set regidors entren a registre (com han fet avui aquests quatre partits de l’oposició) la instància al registre municipal reclamant-lo. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, s’hi podia negar, però llavors seria el secretari municipal qui hauria de donar-li data en els deu dies hàbils posteriors a la finalització del primer termini.

La decisió s’ha conegut aquest migdia tot just durant la roda de premsa conjunta de tres dels quatre portaveus municipals que presentaven la seva acció comuna en aquest tema (l’ecosocialista Arga Sentís s’ha excusat per motius d’agenda) i ha estat celebrada com una victòria. Però sense escarafalls i amb molta prudència, perquè la cupaire Laia Estrada ha recordat que aquesta és “la mateixa estratègia utilitzada el 2015. Llavors vàrem formalitzar la petició i l’alcalde va fer la mateixa operació. Al final el plenari extraordinari va ser una oportunitat per fer propaganda. Estem davant d’una argúcia, hàbil, per tal de controlar el contingut del plenari”. En la mateixa línia el republicà Pau Ricomà ha reclamat que de cara a aquesta sessió “hi figurin els punts de l’ordre del dia que demanem” a la petició de plenari presentada avui per l’oposició a registre. “No volem que es maregi més la perdiu”.

I el portaveu del PDeCAT, Dídac Nadal, ha deixat anar que “la feina de l’oposició obté resultats” i ha posat l’accent en l’absència en aquesta iniciativa del grup de Ciutadans. “Hem de trencar la imatge que podria sortir d’aquesta roda de premsa de què és una iniciativa deguda a una política de blocs (nacionalistes versus unionistes). És un tema estrictament local i una qüestió que ha d’ocupar a tota la ciutat de Tarragona”. En aquest sentit ha lamentat l’ambivalència amb la qual sembla jugar el partit taronja. “Ciutadans està especialment convidat a aquesta taula. Però sembla que la relació de Ciutadans amb el PSC va per una altra via. Ho hem pogut veure amb el cas Inipro. Després de l’auto més contundent i negatiu sobre l’actuació municipal només ha demanat explicacions a l’alcalde”.

Els portaveus registren la petició d’un ple monogràfic sobre els Jocs Mediterranis. Foto: ACN

Tots tres han deixat ben clar que la reunió de la comissió de seguiment dels Jocs convocada demà per l’alcalde no els dona ni la més mínima garantia. Entre altres coses perquè to i haver de tenir una periodicitat mensual “no es reuneix des del novembre del 2017”, segons recordava Ricomà. Estrada afegia que aquest instrument “es va crear a petició de Ciutadans i va ser la manera que va trobar el PSC per eludir donar explicacions”. Adaptant lliurement una cita de Churchill, Nadal apuntava que “quan les coses vols que es dilatin, convoques una comissió”. Precisament davant les poques expectatives d’aclariment dels dubtes generats (cap grup disposa encara d’informació per treballar-la prèviament sobre què es debatrà, més enllà del concís ordre del dia), els grups de l’oposició creuen arribat “l’hora que l’alcalde doni la cara i acabi amb l’opacitat” donant “explicacions públiques” i no a porta tancada en l’escenari d’un plenari on volen parlar “de coses concretes”.

Els cupaires han anunciat que les seves propostes a debatre passen des del sistema de venda d’entrades (de la polèmica inauguració però també de les dificultats de comprar-ne in situ) fins als criteris de regalar-ne, passant per analitzar “quina Tarragona hem explicat al món” a partir “de les notícies que han acompanyat als Jocs”. Els republicans n’estan farts d’alimentar-se “de coses per tercers o de manera fragmentada” i exigeixen “una valoració pública” dels resultats “del projecte estrella de Ballesteros”. I des del PDeCAT es tirava d’hemeroteca recordant les dues darreres conferències de ciutat de l’alcalde i de les estimacions que va fer de l’impacte econòmic i sobre el mercat laboral dels Jocs per reclamar un llistat que va des dels ingressos “desglossats” generats pels Jocs fins a les despeses, enteses “no pas com un grup únic sinó desglossades també”. Entre altres coses “per deixar enrere la matèria de suposicions i comptar amb dades reals”.

J.S.