.

.

TOTS 21


Instant del certamen

Instant del certamen

Més de 4.000 persones han visitat aquest passat cap de setmana la XII Fira Intercomarcal de l’Oli (FIO) de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat de Móra la Nova. D’aquests visitants, uns 200 han participat en la primera edició del Concurs popular per escollir el millor oli del certamen. Aquest premi ha recaigut en l’oli comercialitzat sota la marca Mas del Clos produït pel jove oleïcultor Jaume Clos a Móra d’Ebre, que va rebre com a reconeixement un diploma i una talla realitzada per l’escola d’art moranovenca. De fet, l’oli Mas del Clos va resultar guanyador per partida doble ja que també va rebre un guardó en el XII Concurs d’Olis de la FIO on el jurat però va ser el Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya format per 32 tastadors d’oli professionals.

En aquest cas es va endur el segon premi en la categoria d’Olis Verges Extra amb predomini d’oliva arbequina; el primer premi en aquesta categoria va ser per als Serveis Agraris Maiva, SL de Batea que a més va ser escollit el millor oli de la FIO 2014. Pel que fa a la resta de guanyadors d’aquest concurs oficial en què van participar 22 mostres d’oli d’oliva, van ser: en la categoria d’Olis emparats per la DOP Terra Alta, el primer premi va ser per a l’Agrícola Sant Isidre SCCL de la Fatarella i el segon per a la Cooperativa de la Pobla de Massaluca; en la categoria Olis emparats per la DOP Siurana, primer premi per a l’Agrícola i Secció de Crèdit de la Palma d’Ebre, SCCL i el segon per a l’Agrícola i Secció de Crèdit de la Serra d’Almos, SCCL i, finalment, en la categoria d’Olis Verges extra sense predomini d’oliva arbequina, el primer premi va ser per a Olis Escoda, CB de Ginestar i el segon per a l’Agrícola Sant Jaume, SCCL de Benissanet.

La inauguració de la Fira la va realitzar dissabte el Conseller del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs, qui va apuntar la importància estratègica de la indústria agroalimentària per a l’economia catalana i va assenyalar el sector de l’oli com un dels que pot ajudar a sortir de la crisi, tot i que va reconèixer que “encara li queda molt camí per recórrer en l’àmbit de la comercialització”. Els dos dies que ha durat el certamen firal, segons el regidor i director de la FIO, Ivan Vilanova, “hi ha hagut un molt ambient de participació i de visitants” prova d’això són les 1.100 racions de la típica clotxa que es van repartir diumenge o els 30 participants en el concurs d’allioli. Concurs aquest darrer que va guanyar la moranovenca Rosario Calles en aconseguir lligar 540 grams d’allioli en sols 10 minuts. Vilanova ha confirmat que “hi haurà una segona edició del concurs popular perquè ha tingut una molt bona acollida”.