.

Lluís Salvadó, diputat d'ERC per Tarragona al Parlament

Lluís Salvadó, diputat d'ERC per Tarragona al Parlament

“La república catalana no serà de rosa, serà com els catalans vulguin que sigui”. Amb aquesta sentència ha resumit el diputat d’ERC per Tarragona i portaveu adjunt al Parlament, Lluís Salvadó, com imagina el futur immediat del país. Salvadó ha estat el protagonista en l’acte central a Tarragona de la campanya ‘Votar és democràcia’, que Esquerra Republicana està desenvolupant arreu de Catalunya. Una iniciativa que, com ha exposat el diputat, “pretén ser una campanya de país i no tan de partit”. Un fet que ha quedat palès per l’absència de cap eslògan d’ERC en l’escenografia, a excepció de la carpeta del diputat.

La campanya ‘Votar és democràcia’, organitzada al Teatre Magatzem, ha tingut dues parts ben diferenciades. En la primera, quatre grups de diverses procedències, formacions i generacions han exposat com estan vivint tant el procés sobiranista endegat en els últims mesos com la situació econòmica i social que atravessa el país. Així, s’ha fet especial menció d’aquells sectors de la població que, malgrat la situació econòmica estan ‘tirant del carro’, com els autònoms. En aquest sentit, una de les participants ha posat de relleu la necessitat de facilitar la legislació per a tot tipus d’emprenedors.

Un dels grups que han intervingut en l'acte.

Un dels grups que han intervingut en l'acte.

Aquells perfils altament qualificats que han hagut de marxar fora per falta d’oportunitats, els joves, els aturats, els investigadors i els jubilats, també han estat en el punt de mira dels participants. Tots ells, a més d’exposar els seus punts de vista, han traslladat les seves inquietuds a Lluís Salvadó.

Els tres punts clau per Salvadó

El parlamentari d’ERC ha protagonitzat la segona part de l’acte, en què ha trenat un discurs en base a les preguntes rebudes. Salvadó ha subratllat els tres punts que cal “tenir clar per convèncer tots aquells indecisos”. La confiança en què el procés culminarà amb la consulta el 9 de novembre; que “les certeses del present són molt pitjors que qualsevol incertesa de la futura República catalan”, citant el president d’ERC, Oriol Junqueras; i, per últim, la “il·lusió” per ser els responsables de “transformar un país nou”, són els tres arguments que no es poden perdre de vista per Lluís Salvadó.

Salvadó, en resposta a una de les preguntes, també ha reconegut que cal recuperar el lligam entre ciutadania i política: “Hem de retornar la confiança en la política, perquè si eliminem la política, només quedem a les mans del poder econòmic”. És per això que Salvadó considera que “la república catalana no ho solucionarà tot, però ens donarà les eines per afrontar els reptes que tinguem per davant”. La hipotètica república, ha prosseguit Salvadó, “tindrà delinqüents, com ara, però els hem de marginar”. Al fil de la hipòtesi, Salvadó afirma que “la millor manera que no hi hagi polítics corruptes és no votant-los”.

El músic Raül Cid ha amenitzat l'acte a cop de piano.

El músic Raül Cid ha amenitzat l'acte a cop de piano.

Model lingüístic

El diputat d’ERC també ha estat interrogat sobre el model lingüístic que imagina per una futura Catalunya independent. Salvadó ha reclamat un “canvi de xip” en aquest sentit, i entèn que el “castellà ha de ser la llengua oficial, cooficial o reconeguda”. No es pot caure, ha exposat, “en els mateixos errors d’Espanya, cal ser integradors i el castellà ha de ser un valor de la república catalana”.

Un fet que ha exemplificat, de nou, amb la figura de Junqueras, alcalde de Sant Vicenç dels Horts, on el 85% de la població té el castellà com a llengua materna.

Sergi de los Rios, Joan Reig i Daniel Fernández.

Sergi de los Rios, Joan Reig i Daniel Rodríguez.

La campanya ‘Votar és democràcia’ presentada a Tarragona ha comptat amb la presència de diversos polítics, com l’alcaldable d’ERC per Tarragona, Pau Ricomà; el músic Joan Reig i els regidors d’ERC a Constantí, Josep Maria Sabaté i Daniel Rodríguez.

Joan Marc Salvat