.

Aquest és el medicament que no està arribant a les farmàcies. Foto: Cedida

A tot Tarragona, la comunitat mèdica, les oficines de farmàcia i els pacients s’enfronten a una greu crisi a causa de l’aguda escassetat d’Ozempic (semaglutida), un medicament essencial en el tractament de la diabetis tipus 2.

En els darrers mesos, la situació s’ha agreujat considerablement i es preveu que el tancament d’aquest darrer trimestre sigui el pitjor de l’any pel que fa a la disponibilitat d’aquest fàrmac. Segons asseguren des de LUDA Partners, la primera i única xarxa digital de farmàcies que es dedica a fer front al desabastiment de medicaments a Espanya, en els dos últims mesos, les cerques a la seva eina tecnològica han augmentat un 98% respecte a les setmanes posteriors a l’estiu.

En aquest sentit, les farmàcies tarragonines estan experimentant una preocupant escassetat d’Ozempic, la qual cosa ha portat a un panorama molt poc vist fins ara: llistes d’espera pels pacients que necessiten aquest medicament per mantenir sota control la seva diabetis. “Tenim pacients fixes mensuals que necessiten aquesta medicació, però constantment augmentem la nostra llista d’espera i intentem fer comandes als distribuïdors, però gairebé rebem una unitat cada mes i mig aproximadament”, comenta Vanesa Porqueras, farmacèutica a la Farmàcia Platja Llarga de Tarragona.

D’aquesta manera, l’impacte d’aquesta escassetat s’ha fet sentir entre els propis pacients diabètics, els quals es troben en una situació d’incertesa i preocupació per la manca d’accés a un tractament que controla de manera eficaç els nivells de glucosa a la sang i redueix el risc de complicacions cardiovasculars.

El testimoni de la Farmàcia Platja Llarga, que forma part de la xarxa de farmàcies LUDA, reflecteix la frustració que enfronten cada dia en no poder dispensar el medicament a aquells que el necessiten. “Els pacients estan preocupats perquè és un medicament molt necessari. No sabem exactament les raons d’aquest problema i hi ha un gran conflicte. Les persones grans no entenen el que està passant i es pensen que som nosaltres, des de la farmàcia, els que no els volem dispensar”, afegeix Porqueras.

Davant aquest escenari, tant professionals de la salut com autoritats farmacèutiques es troben buscant solucions urgents per intentar pal·liar l’escassetat i garantir l’accés continu a tractaments essencials pels pacients diabètics. Per part seva, des del Ministeri de Sanitat demanen que aquests medicaments es prescriguin només per a ús autoritzat, tractant d’evitar així el seu desabastiment, ja que anàlegs com Trulicity, Victoza o Fiasp també estan presentant problemes de subministrament.

La falta d’Ozempic, en les seves tres presentacions diferents, ha intensificat la pressió a les farmàcies i el sistema sanitari en el seu conjunt. Els pacients es veuen forçats a tornar a consulta al no trobar la seva medicació, sense garanties de poder arribar a tenir un nou tractament prescrit, que podria no resultar el més efectiu per a les seves necessitats mèdiques individuals.

Les farmàcies col·laboren per fer front a l’escassetat de medicaments

Encara que alguns medicaments puguin tenir substituts, si el metge ha prescrit una presentació concreta, els farmacèutics, en molts casos, no estan autoritzats a canviar el medicament del pacient per un altre equivalent.

Per això, si la farmàcia no pot dispensar el medicament a causa de problemes de subministrament, el pacient ha de tornar al metge, informar-lo sobre la situació i que aquest li canviï la recepta. Sens dubte, tot un procés tedios i que es dilata en el temps incloent directament en pacients amb afeccions greus i sobre el sistema sanitari, saturant-lo encara més si cap.