.

Presentació de l’ebook. Foto: Cedida

L’eBook “El sector turístic davant del desafiament de la IA”, elaborat pel Grup de Centres Tecnològics de Turisme del qual forma part Eurecat, de la mà de Thinktur, analitza les tendències sobre l’ús i l’aplicació de la intel·ligència artificial i aprofundeix sobre l’impacte que ofereix aquesta tecnologia al turisme.

A l’eBook, el centre tecnològic Eurecat avança les característiques de la plataforma d’intel·ligència turística Smart Tourism Data System (Smart TDS) per a la gestió i anàlisi de dades a la indústria turística, un sistema modular adaptat per ser integrat en un espai de dades.

“L’Smart TDS és un soci estratègic per al sector turístic ja que, entre d’altres, compta amb un mòdul de forecasting que utilitza tècniques avançades de machine learning per proporcionar a les destinacions la capacitat d’anticipar tendències, i un altre de social media que desplega el text analytics per analitzar les opinions dels turistes i, així, comprendre la percepció col·lectiva de les destinacions i entendre les dinàmiques turístiques”, detalla el consultor tecnològic d’Eurecat, Jordi Carbonell.

“La plataforma es nodrirà de les dades del projecte Tourism Data Spaces, un espai de dades desenvolupat pel centre tecnològic per ser el node integrador de diverses fonts de dades, que estarà interconnectat amb un Data Space Europeu”, afegeix Jordi Carbonell.

El llibre electrònic ha estat presentat pel director general de la Plataforma Tecnològica del Turisme – Thinktur, Álvaro Carrillo de Albornoz, en el marc de FITURTECHY24. Carrillo de Albornoz ha recordat que l’eBook aprofundeix en l’impacte de la Intel·ligència Artificial al turisme, on destaquen aspectes com la personalització de les experiències, un millor aprofitament de les dades, el disseny de campanyes de màrqueting digitals més reeixides o la implantació d’eines específiques que usen la IA, com els xatbots.

Al llarg del document es contextualitza i mostra l’aplicabilitat i la potencialitat que té i pot tenir en el futur l’ús d’IA per part de les destinacions i empreses turístiques. Per això, els centres tecnològics han volgut compartir aquelles iniciatives i projectes en què estan treballant en aquest sentit, així com la seva visió sobre el tema i diferents casos d’èxit com el de Gaia-X. Addicionalment, des dels centres tecnològics es constaten certs riscos potencials, que fan necessari plantejar una legislació específica, l’existència de mecanismes que aborden qüestions ètiques i de biaix, eines que garanteixin la veracitat de resultats i la privadesa i seguretat d’informació personal, entre altres.

En l’elaboració d’aquest nou eBook hi han participat els centres tecnològics turístics de referència del sector com Andalucía Lab, Eurecat, ITREM –Instituto de Turismo de la Región de Murcia–, Invat·tur, ITH, SEGITTUR, Tecnalia, Turistec i Vicomtech, així com experts d’entitats i empreses relacionades amb l’àmbit de la tecnologia digital col·laboradors d’aquests centres.