.

Imatge de la façana de l’edifici en obres ubicada a la Plaça Catalunya. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té previst obrir a la primavera el Centre de la Imatge Paco Andreu. Aquest nou equipament cultural municipal estarà ubicat al local de l’antiga botiga i estudi fotogràfic de Francesc Andreu, ubicat a la Plaça Catalunya número 9 de l’Hospitalet de l’Infant, amb façana també a la Via Augusta número 18.

Aquest mes de febrer han començat les obres d’arranjament de la planta baixa de l’edifici, que permetran destinar l’immoble a aquest nou ús. Els treballs de reforma, adjudicats a l’empresa Óscar Beltrán Ramal-Yesos y Escayolas per un import de gairebé 47.000 euros, tenen un termini d’execució de tres mesos. Un cop estiguin enllestits, l’Ajuntament podrà obrir al públic el Centre Municipal de la Imatge Paco Andreu amb un horari regular.

Aquest centre serà un punt de servei de l’arxiu municipal, igual que Ca la Torre de Vandellòs, i tindrà com a objectius la preservació, l’estudi, l’accessibilitat i la difusió del patrimoni documental, en especial, el visual local, des del vessant arxivístic i artístic.

Entre el material que es podrà consultar al Centre Municipal de la Imatge Paco Andreu hi haurà el fons fotogràfic de Paco Andreu, que consta d’un total de gairebé 74.000 imatges captades durant el període 1961-1999. La majoria d’aquestes imatges són de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, tot i que també n’hi ha de Riba-roja d’Ebre i Flix; i tenen un interès patrimonial, històric i etnològic, perquè retraten el veïnat, els indrets i les activitats del municipi.

L’any 2022 l’Ajuntament es va comprometre a custodiar i conservar aquestes imatges, a obrir-les a la consulta pública i a identificar-les i tractar-les; i també a digitalitzar-ne una part, tal com es va acordar amb la família del fotògraf i artista local, que va morir el 2016 als 83 anys.

«Tant al Centre de la Imatge Paco Andreu com a Ca la Torre, a més de consultar el fons fotogràfic, els veïns i veïnes podran deixar en dipòsit les seves imatges o portar-les perquè les puguem digitalitzar», ha explicat la regidora de Cultura i Patrimoni, Elidia López, que ha visitat les obres amb l’alcaldessa, Assumpció Castellví.

La gestió d’aquest servei es farà amb recursos materials i personal de l’Ajuntament, amb la col·laboració de totes aquelles entitats, col·lectius i persones que tinguin interès en la conservació i difusió del patrimoni documental local.

Exposicions temporals

L’Ajuntament preveu també organitzar en aquest nou espai cultural exposicions temporals, per exemple, de la maquinària utilitzada per Paco Andreu i pel cineasta amateur local Ramon Agulló.

Amb la propera obertura del Centre de la Imatge Paco Andreu i de Ca la Torre com a punts de servei de l’arxiu municipal, el consistori pretén normalitzar l’accés de la ciutadania als fons i col·leccions de l’arxiu municipal.

«Volem millorar la gestió i l’accés públic a documents, fotografies, audiovisuals, registres sonors i material gràfic de l’arxiu municipal, perquè creiem que és molt important preservar la memòria històrica del nostre municipi», ha afirmat la regidora de Cultura, Elidia López.

Així seran les obres

Les obres de reforma de l’edifici, que disposa de planta baixa (amb altell) i dues plates altes, afecten el local de la planta baixa i consisteixen en la neteja general de l’espai, amb retirada i trasllat de qualsevol element interior existent (mobiliari, lluminàries, elements decoratius, aparadors, estris diversos, etc…), la col·locació d’un nou paviment de material sintètic, apte per a ús públic; l’execució de panells divisoris contraincendis en l’altell i la claraboia del sostre, la instal·lació de nous finestrals i portes d’alumini i vidre aïllant a les dues façanes; nou aparell de climatització en la coberta, nova instal·lació elèctrica interior i d’abastament d’aigua; sanejament i pintat de les dues façanes, eliminació de la barrera arquitectònica existent en l’accés de la Plaça Catalunya i execució d’un nou recinte de lavabo adaptat, entre d’altres treballs.