.

.

TOTS 21


Rafa Luna, en una imatge de campanya. Foto: PP

L’històric dirigent del PP Rafa Luna, exdiputat al Parlament i actualment regidor a l’oposició a l’Ajuntament de Roda de Berà, va defensar en el darrer ple municipal celebrat al municipi el passat 20 de desembre la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació seguint la “via escocesa o quebequesa”.

La sortida de Luna, que va ser secretari general del PP Català durant 13 anys, es va produir durant la defensa del mateix regidor d’una moció del seu partit en la que demanava que el consistori rodenc es posicionés contra les polèmiques declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, en què va apostar per la “via eslovena” per a la independència de Catalunya, via que a principis de la dècada dels 90 va provocar una guerra amb Sèrbia i una setantena de morts.

La moció va ser aprovada pel consistori però del debat va sortir l’opció de Luna del model de referèndum pactat amb l’Estat i vinculant, condicionat als canvis legals corresponents, segons han indicat diversos regidors que van assistir al ple a Tarragona21. Luna forma part del sector catalanista del PP.

Luna ha matisat a Tarragona21 que ell no defensava la celebració d’un referèndum independentista: “Que quedi clar que no hi estic a favor, el que dic és que si s’ha de celebrar un referèndum (per la independència de Catalunya), que sigui acordat amb l’Estat i seguint el model d’Escòcia i Quebec. No van ser legals els referèndums d’Escòcia i de Quebec? Sí. Doncs aixo és el que demano”. “Mai he dit que estigui a favor del referèndum”, ha subratllat. Luna defensa que la seva posició és la del partit.

“La legislació espanyola té els mecanismes per fer un referèndum legal”, ha argumentat Luna. En els moments de màxima tensió entre Catalunya i el govern de Rajoy, aquest va defensar que la Constitució espanyola es podria modificar si hi havia majories per fer-ho per encabir-hi un referèndum, però mai va citar expressament Escòcia i el Quebec, que són recursos argumentals de l’independentisme.  Rajoy citava l’opció de reformar la Constitució sabent que no hi hauria majories per encabir-hi un referèndum, i tampoc va fer mai el pas perquè així fos. L’actual dirigent del PP, Pablo Casado, ha descartat completament parlar de reformar la Constitució en aquesta línia.

El portaveu i alcaldable del PSC a l’Ajuntament de Roda, Josep Antoni Benedicto, va mantenir una batalla dialèctica amb Luna al ple municipal al respecte del cas català. En declaracions a Tarragona21, Benedicito afirma que Luna no va matisar que la seva postura de defensa de la via escocesa era condicionada al fet que s’acordés fer aquest referèndum. “Ell va afirmar que estava d’acord amb la via escocesa i canadenca, i que caldria fer reformes legals” per arribar al referèndum.

Benedicto ha saludat la postura de Luna sobre el referèndum acordat: “Espero que no sigui només una posició personal de Luna, sinó del partit. Sembla que alguna cosa es mou al PP quan un polític tan significat com Luna es mostra favorable a les vies escocesa i quebequesa”.

L’alcalde, Pere Virgili, li va agafar la paraula durant el ple i el va retar a presentar una moció a favor del model escocès o quebequès, segons ha afirmat a Tarragona21. Virgili és independentista no unilateralista, favorable a referèndum pactat amb l’Estat. “Estaria bé que Roda de Berà tingués un segon pacte”, ha dit a Tarragona21 en relació al Pacte d’alcaldes de Roda de Berà.

L’alcalde també assegura que Luna no va fer el matís segons el qual estaria d’acord amb els dos models de referèndum “si calgués fer-lo”: “Si a algú no li agrada que es faci un referèndum per la independència, aleshores que no tregui el tema”, subratlla Virgili.

J. Garcia