.

Hemeroteca de Tarragona. Foto hemeroteca.cat

Hemeroteca de Tarragona. Foto hemeroteca.cat

El col·lectiu de treballadors de l’Hemeroteca de Tarragona denuncia i lamenta que la Fundació Catalunya-La Pedrera vulgui tancar l’hemeroteca tarragonina després de 34 anys de servei com a “única entitat de Tarragona que guarda totes les publicacions periòdiques que rep, fent una funció d’arxiu i de biblioteca” i del seu personal.

Segons comenten, van ser avisats sense avís previ que el tancament tindrà lloc el proper dia 20 de desembre, acomiadant les quatre treballadores que hi té.

L’Hemeroteca ubicada al Carrer Mossèn Salvador Ritort i Faus, 21, abans Hemeroteca Caixa Tarragona, va obrir les seves portes al públic l’octubre de 1979 i, des de llavors, ha donat servei als ciutadans de Tarragona, i d’altres llocs. Han estat molts anys de feina, 34: de recopilació de documents, de catalogació, classificació i ordenació dels fons documentals, de servei a investigadors, estudiants i al públic en general.

Segons considera el col·lectiu, “l’hemeroteca és l’única entitat de Tarragona que guarda totes les publicacions periòdiques que rep, fent una funció d’arxiu i de biblioteca. Acull un dels millors fons documentals de Catalunya i de tot l’Estat Espanyol, publicacions diàries i periòdiques des d’àmbit local i fins a àmbit internacional. Tenim una col·lecció local de llibres considerable, i un fons de cartells polítics únic a Catalunya. El catàleg compta amb exemplars de publicacions des de 1711 i que dia a dia va creixent exponencialment per proporcionar a tots els usuaris un servei global i especialitzat”.

Afegeixen també que “molts usuaris de tot Catalunya i arreu de l’Estat espanyol troben a l’Hemeroteca la informació que en altres centres d’informació no està disponible. Tenim publicacions que no té ningú més. Estem catalogant cada dia, publicacions que no havia catalogat abans ningú. Treballem amb la URV ampliant fons, a través d’un catàleg compartit, que es diu Millenium, i que fa que els nostres fons encara siguin més accessibles a un públic més divers. Un fons que ja no tornarà a créixer i que molt probablement, no es podrà difondre. I que queda tallat així, de soca-rel, perquè el Patronat de la Fundació Catalunya-La Pedrera així ho ha decidit”.

Els treballadors denuncien que la Fundació no hagi tingut en compte, amb aquesta decisió, la funció social que feia l’Hemeroteca ni tampoc que fos l’únic establiment d’aquestes característiques a tota la ciutat de Tarragona, i únic, per la qualitat dels seus fons, a tot Catalunya i l’Estat Espanyol. “En els temps que estem vivint, quan s’eleva el risc d’exclusió social, l’Hemeroteca també assumia les funcions de biblioteca pública, com un servei bàsic d’inclusió social que ara perd la ciutat” diuen.

La Fundació Catalunya-La Pedrera, a banda de tancar l’Hemeroteca i acomiadar les treballadores, “no està interessada en aquest fons i tampoc no té clar què en farà. Tampoc s’ha preocupat per fer el traspàs d’aquest fons a alguna institució de Tarragona, prèviament al tancament” denuncien.

El col·lectiu alerta en un comunicat que “si aquests fons no els gestiona ningú, mai més seran accessibles al públic i tants anys de feina silenciosa serà ignorada. Aquests més de 70.000 volums que té l’Hemeroteca, molts dels quals són publicacions antigues i precioses poden acabar tancats, o en el pitjor dels escenaris, a la deixalleria. Una col·lecció tancada sense una gestió adequada, és una col·lecció morta”.

Finalment, no entenen com una Fundació que té com a lema ‘Transformar i millorar la societat i promoure el coneixement i l’impuls social’ ha ignorat la importància del fons documental de l’Hemeroteca i no s’ha preocupat per conservar-lo i fer-lo accessible al públic.

/* JS para menú plegable móvil Divi */