.

Els sis caps de llista, amb els organitzadors. Foto: David Oliete

L’habitatge i la unió dels barris amb el centre de la ciutat han estat els grans temes que han marcat del debat de candidats a l’alcaldia de Tarragona organitzat per Catalunya Ràdio.

La tensió s’ha percebut entre els caps de llista a quatre dies de les eleccions, especialment entre aquells que s’apunta que poden tenir més opcions de guanyar-les: Josep Fèlix Ballesteros (PSC), Rubén Viñuales (Cs) i Pau Ricomà (ERC). Els retrets han estat constants en aspectes com l’habitatge, la gestió del patrimoni o el turisme; i la valoració sobre els Jocs Mediterranis han posat de manifest les diferències entre govern (PSC i PP) i l’oposició.

Ha estat l’últim gran debat a Tarragona abans de les eleccions de diumenge, amb l’única absència del cap de llista del PP, José Luís Martín, que ha delegat la representació en María Elisa Vedrina. El debat s’ha estructurat en quatre blocs, a més d’un minut d’or final per a tots set candidats. El que més tensió ha generat ha estat el que ha fet referència a l’habitatge. Josep Fèlix Ballesteros (PSC) i Rubén Viñuales (Cs) han expressat la seva voluntat de fer obra nova, mentre que partits com ERC, la CUP o En Comú Podem han mantingut el seu discurs de centrar-se en la rehabilitació.

Ballesteros ha incidit en el fet que queda habitatge nou “per tres o quatre anys” si no es genera nou sòl i ha alertat que si no es prenen mesures d’impuls de la construcció “passarà com a la dècada dels 90, amb la gent jove marxant a Vila-seca o als Pallaresos”. Estrada (CUP) ha increpat l’actual alcalde afirmant que si es vol construir a la Budellera és perquè “el principal promotor immobiliari és el senyor pel qual treballava el seu regidor d’urbanisme”.

Ricomà (ERC) aleshores ha intervingut per assegurar que “es podrien fer 17.500 nous habitatges amb petits plans de millora urbana”, que permetrien allotjar 50.000 persones, motiu pel qual Nadal (Junts per Tarragona) l’ha replicat amb contundència. “Suggereixo a tots els que ens estan escoltant que agafin els 17.000 habitatges que el senyor Ricomà ha posat damunt la taula i els divideixi entre 30 pisos per edifici. Són 570 edificis, veuran que el que diu no és real”, ha etzibat. Estrada (CUP) ha intervingut de nou per demanar que es faci un cens sobre habitatges buits a la ciutat per saber quanta obra nova cal. Una proposta que ha rebut el suport de Nadal.

La disputa ha arribat després de les discrepàncies que ja havien mostrat els candidats pel què fa a la cohesió de la ciutat, un altre dels aspectes que ha centrat no només el debat de Catalunya Ràdio sinó també la campanya. S’ha demostrat un cert consens en la necessitat de cosir la trama urbana tarragonina, fragmentada, però no hi ha acord sobre com fer-ho. Per Viñuales (Cs) “créixer també és un element cohesionador i hi ha molta gent que vol viure als barris. Fer obra nova i rehabilitar és compatible”, ha exposat. Per la seva banda, Carla Aguilar (En Comú Podem) ha reincidit en el seu concepte de “ciutat gruyère” i ha manifestat que “hi ha barris sense clavegueram”.

Turisme i patrimoni

El turisme i la gestió del patrimoni han estat uns altres elements força presents durant el debat celebrat al Seminari de Tarragona. Els partits de l’equip de govern han tret pit de la seva gestió. “Hem fet un salt important en turisme, passant de 900.000 visitants cada any a 2,4 milions”, ha constatat Ballesteros. La seva sòcia de govern al PP, María Elisa Vedrina, ha remarcat que el seu partit ha gestionat la conselleria de Turisme. “Tarragona era una ciutat tradicionalment industrial que ha passat a ser turística”, ha assenyalat.

Des d’un altre punt de vista, el candidat de Ciutadans ha atacat Ballesteros assegurant que l’alcalde havia afirmat anys enrere “que el turisme no era estratègic per a la ciutat”, i ha defensat que “Tarraco Viva es faci els 365 dies de l’any”. Des d’ERC, Pau Ricomà ha criticat que l’actual equip de govern “només” hagi invertit “15.000 euros l’any en manteniment de patrimoni”, i ha considerat que molts monuments estan en situació de deixadesa. En aquest sentit, Laia Estrada (CUP) ha avançat que “una delegació de la Unesco s’ha posat en contacte amb la CUP de Tarragona per la seva tasca de denúncia per la deixadesa vers el patrimoni” i ha indicat que els estan ajudant a fer un seu estudi sobre l’estat d’alguns monuments.

El debat s’ha celebrat als jardins del Seminari. Foto: Davi Oliete

També hi ha hagut temps per parlar dels Jocs Mediterranis, on Ballesteros s’ha trobat força sol. Les diferents formacions independentistes l’han atacat per la cerimònia inaugural i el batlle, ha reconegut que no va ser tan “reeixida” com havien desitjat. “Per primera vegada ho reconeix”, li ha replicat Nadal.

Finalment, pel què fa a la política de pactes, els candidats no han ofert grans novetats respecte els plantejaments que ja havien anunciat al llarg de la campanya. Viñuales (Cs) s’ha erigit com el candidat del “vot útil” i ha anunciat que “ni boig pactaria amb VOX”. Aguilar (En Comú Podem) s’ha defensat de les crítiques del PSC, que han afirmat que tenen “un pacte secret” amb ERC, i ha posat de manifest que “avui l’únic pacte que hi ha és el dels socialistes amb la dreta”.

El debat ha acabat amb el minut d’or per a tots els participants, on no han ofert cap proposta d’última hora. Al llarg de l’hora i mitja de diàleg, dos temes que durant la campanya han estat força centrals, com la neteja i la proposta socialista de bus municipal gratuït, gairebé no han aparegut.

Eloi Tost