.

.

TOTS 21

Els jutges del cas lloguers de Torredembarra en la segona jornada judici que se celebra a l’Audiència de Tarragona. Foto: ACN

L’exinterventor de l’Ajuntament de Torredembarra ha assegurat que l’empresa Efial feia una intervenció externa que dificultava la seva tasca. «Teníem una intervenció B», ha manifestat en la segona jornada del judici de la peça separada 1 del cas Torredembarra, de presumptes irregularitats en el lloguer de dos lloguers per part de l’equip de govern liderat per Daniel Masagué. A més, ha exposat que va requerir al consistori «ser més precís» a l’hora de justificar la singularitat dels locals i ha recordat que, per la informació que va veure, «els contractes dels lloguers s’haurien d’haver licitat», enlloc d’adjudicar-se per la via directa. En la sessió també han comparegut el tresorer, l’excap de la Policia Local i taxadors dels establiments.

L’exinterventor va ocupar les seves funcions entre juny del 2010 i juny del 2011. Ha explicat que a l’ajuntament «hi havia un ambient poc pacífic». «Teníem una intervenció B feta per Efial, de manera externa, que intentava dificultar l’exercici de control intern de l’interventor», ha assenyalat. A més, ha revelat que va ser «intimidat» per Masagué arran d’una crítica que va fer durant el procés de contractació del cap de la Policia Local, perquè no veia bé que un dels membres del tribunal fos un assessor de l’alcalde. «Em va dir que em posaria una querella criminal», ha concretat.

A nivell més tècnic, ha exposat que, per la informació dels informes que va veure, «els contractes dels lloguers s’haurien d’haver licitat», enlloc d’adjudicar-se directament com va fer l’equip de govern. I ha afegit: «la idoneïtat del local -de Clarà per a un ús social- no estava clara a l’expedient». En aquest sentit ha indicat que l’immoble «no estava en condicions» de ser utilitzat, ja que calia fer-hi obres. «Si s’havia de fer una reforma, qui havia d’assumir la inversió? No sabíem si corresponia a l’Ajuntament, al propietari o a un tercer. Per això vam fer una sèrie de preguntes perquè es precisés aquesta qüestió», ha dit. En aquest sentit, ha assegurat que van «alinear el comentari crític del secretari municipal» amb el seu.

Taxadors

Entre els testimonis que han passat aquest dimecres per la secció quarta hi ha el taxador del local que ocupa actualment la Policia Local i l’agent immobiliari que va fer la valoració del local del barri de Clarà.

El primer ha ofert versions contradictòries sobre si quan va fer la taxació sabia, o no, si aquell local s’havia de destinar a la Policia Local. En el cas del segon ha explicat que va fer la valoració sense entrar al local, sinó que va fer una ullada des de l’exterior, i que va rebre l’encàrrec per via telefònica. En aquesta sessió també estava prevista la declaració del taxador del local de Clarà, però a última hora els membres del tribunal s’han adonat que va morir l’any 2018.

A banda, l’excap de la Policia Local ha remarcat que l’antiga comissaria que el cos tenia l’any 2011 tenia problemes estructurals i estava situada al nucli antic, per la qual cosa no era «adequada». Per això, des del consistori li van demanar que anés a veure tres locals i fes un informe sobre la idoneïtat. El responsable policial ha defensat que el que més s’ajustava era el de la carretera de la Riera de Gaià, que és el que es va escollir finalment -i el que s’investiga-. Amb tot, l’informe el va enviar el 17 de març del 2011 i l’arrendament es va signar quatre dies després; un tràmit del qual no va ser informat fins molt posteriorment.

Entre els declarants hi ha hagut el tresorer. Ha comentat que ell es limitava a pagar les factures i no tenia informació dels expedients. A més, ha manifestat que el local de Clarà tenia un deute d’IBI, del qual se’n va sol·licitar l’anul·lació l’octubre del 2010. Tot i això, el març del 2011 es va signar el contracte de lloguer i tres mesos després el deute es va anul·lar, ja que des de l’oficina del cadastre de Tarragona es va considerar que el valor cadastral de l’immoble era excessiu.

Finalment, ha comparegut la que aleshores va ser cap de contractació del consistori, que durant uns mesos va ser apartada del càrrec. Quan després d’una sentència va recuperar el lloc de feina, ha dit que els expedients dels dos locals no els va gestionar ella, sinó que per indicació de Masagué se’ls va quedar la cap de contractació que la va substituir.

Eloi Tost / Mar Rovira