.

Un instant de la presentació de l'estudi

Un instant de la presentació de l'estudi

La construcció s’ha desplomat a Espanya, però no del tot. El sector de reformes i rehabilitació no ha sucumbit a la crisi econòmica i ja representa gairebé el 70% de l’activitat constructora a la província de Tarragona. Així ho constata un informe realitzat per l’empresa IDOMIA, primer licitador i comparador online d’obra privada d’Espanya, que ha obert una delegació a Reus per les expectatives de recuperació del sector durant el segon semestre de l’any.

Segons l’estudi, elaborat a partir de dades públiques de l’Ajuntament i del Ministeri de Foment, Tarragona va registrar l’any passat 787 visats d’obres residencials, dels quals 532 tenien com a destinació la millora de l’estructura o la distribució dels habitatges. La resta (255) van ser obres de construcció de nous immobles, el que només representa el 32,5% de l’activitat d’aquesta indústria enfront del 67,5% de reformes.

Més xalets que pisos

A més, aquest descens brusc del totxo ha generat dos fenòmens. D’una banda, el 2013 es van construir més xalets que pisos en bloc (148 enfront 107), un cas inèdit en la història de la construcció a Tarragona. I, en segon lloc, la superfície mitjana dels immobles creix any rere any, de manera que els unifamiliars ja arriben a una mitjana de 198 metres quadrats i els pisos a 110 m2.

Les raons que han portat a aquest canvi d’escenari són tres: la caiguda de l’obra nova, que a Tarragona ha arribat a ser del 97% si es compara amb el 2005, quan es va assolir el rècord de nous habitatges (26.818); el sosteniment de part de l’activitat de rehabilitació i ampliació, que ha caigut un 66% sobre la seva cota màxima assolida també el 2005, quan es van realitzar 1.557 intervencions; i, en tercer lloc, pel canvi de paradigma i escenari socioeconòmic. Aquest mercat de reformes tindrà una clara tendència positiva en els propers anys en convergència amb el model predominant a Europa, on la reforma ha tingut històricament un pes molt major a l’obra nova que a Espanya i manté una ràtio estable de 70/30.

El model d’IDOMIA, únic a Espanya i pioner a nivell internacional, es basa en la contractació d’obra nova i reforma a través d’un sistema de licitació (subhasta) entre més de 4.000 professionals, i amb una assistència en el procés que va des de la redacció del projecte inicial fins l’assessoria jurídica final, amb l’objectiu d’aportar transparència i professionalitat al sector i minimitzar els fraus o abusos. A més, l’avantatge per al consumidor d’aquest nou sistema que combina online/offline és que facilita la comparació de fins a deu pressupostos i permet un estalvi de fins al 30% en el preu final de la reforma o redecoració d’un immoble.

/* JS para menú plegable móvil Divi */