.

.

TOTS 21


Després del temporal, han tornat a quedar a la vista els pals de protecció de les dunes dels Muntanyans que es van instal·lar fa una quinzena d’anys. El temporal s’ha emportat una part de la sorra que ha fet créixer les dunes els darrers anys, però l’espai inicial no s’ha perdut. Foto: Cedida

Les mesures de protecció dunar que ja es van iniciar fa quinze anys a l’Espai Natural dels Muntanyans han estat cabdals perquè els efectes del temporal Glòria no hagin estat devastadors. Aquesta és la principal conclusió de l’anàlisi tècnic que ha dut a terme la Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament.

El fet que es protegís la primera línia dunar amb la instal·lació de pals i cordes, a uns cinc metres direcció mar, ha fet que durant tots aquest anys la zona dunar creixés i els metres cúbics de sorra que s’han perdut amb l’actual temporal no han comportat una pèrdua irreparable. Per tant, no caldrà dur a terme cap regeneració ni aportació de sorra.

Les passeres no s’han vist afectades. Foto: Cedida

Altres conclusions a les que ha arribat el consistori són que l‘aportació d’aigua salada a la zona humida a l’hivern sempre és positiva i no hi ha hagut afectacions en la flora i la fauna. La corretjola que ha aportat l’aigua de mar serà beneficiosa per al fixament dunar. Altrament, les passeres de fusta dels itineraris interiors s’han mantingut al seu lloc, gràcies precisament a la bona protecció dunar. La sorra i la corretjola que s’hi ha acumulat es netejarà i reubicarà a la zona de platja de l’espai natural.

Els principals problemes (encara que de caire menor) han estat que s’han arrencat els pals i cordes que delimiten els itineraris, tot i que bona part es podran recuperar.

D’altra banda, i pel que fa a la nombrosa corretjola que ha portat el temporal al llarg de tota la façana marítima de Torredembarra, la Regidoria de Via Pública i Manteniment ha informat que no es traurà la que s’ha dipositat damunt la platja, precisament per l’efecte beneficiós que té aquesta planta per ajudar a la fixació de la sorra.