.

El regidor de Benestar Social, Salut i Drets Cívics, Josep Maria Vallès; la representant del Consell Municipal de Dones, Anna Morera, i la tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament, Mònica Romano, han presentat avui les activitats de les jornades.

Les Jornades per als Bons Tractes de Cambrils se centraran aquest 2017 amb els valors positius que ha de tenir una relació de parella saludable. D’aquesta manera, el Consell Municipal de Dones i l’Àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils han volgut donar un gir al missatge i la imatge habitual de les campanyes contra la violència masclista per reforçar valors com la igualtat, la confiança, el respecte o la llibertat individual.

El regidor de Benestar Social, Salut i Drets Cívics, Josep Maria Vallès; la representant del Consell Municipal de Dones, Anna Morera, i la tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament, Mònica Romano, han presentat avui les activitats de les jornades, que se celebraran del 10 al 30 de novembre. El programa organitzat transversalment amb diferents àrees municipals es pot consultar clicant aquí.

El regidor Josep Maria Vallès ha recordat que el govern no només té una voluntat política sinó també l’obligació de treballar per fomentar i garantir la igualtat. En aquest sentit, ha destacat la importància d’impulsar campanyes preventives per sensibilitzar la població sobre la magnitud i la gravetat d’aquesta xacra social. “L’objectiu és dotar d’eines a la ciutadania per tal de construir-nos i relacionar-nos únicament des dels bons tractes”, ha conclòs el regidor.

El programa està integrat per una amplia diversitat d’actes transversals amb formats diferents i adreçats a diversos públics que volen remarcar tots els atributs positius que comporta la igualtat entre dones i homes, en la conformació de les persones com a éssers complerts i independents a títol personal, i com éssers respectuosos i igualitaris des del primer moment en que iniciem una relació, i per tant, un projecte de parella.

Els actes programats en aquesta campanya incideixen en els valors i actituds saludables que han de conformar-nos com a persones individuals i en la nostra relació de parella, facilitant informació que ens permet validar si ens trobem en una relació saludable o tòxica. “Relacionar-nos des de la igualtat en una relació de parella és prevenir la violència, perquè aquesta no hi té cabuda”, ha afirmat la tècnica d’Igualtat.

Les imatges i missatges de la campanya es basen en el circ, ja que és una iconografia que tothom reconeix i amb la que es poden treballar molts missatges envers la igualtat. La campanya reforça i visualitza, a través d’un llenguatge i unes imatges molt concretes i identificables per a tots els públics, valors i idees claus per relacionar-nos en l’àmbit de la parella, des d’un amor saludable i lliure de cap càrrega amb el lema “aprèn a millorar la teva relació sense fer jocs malabars”.

Al llarg d’aquest mes de novembre, en paral•lel al desenvolupament dels actes, s’aniran incorporant diversos elements per reforçar els missatges envers la igualtat de gènere, com lones en diferents espais públics, cubs amb missatges i imatges de la campanya, a favor de la igualtat en la relació de parella.

La transversalitat dels actes, amb la Biblioteca Pública Municipal i l’àrea d’Esports, i la globalitat, són dos aspectes claus d’aquestes jornades, que permeten incorporar la mirada de gènere, i per tant, el rebuig total a qualsevol forma de violència masclista, per subtil que aquesta sigui.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

El programa inclou activitats com tallers, conta contes, cinema, actes col•lectius de rebuig a la violència masclista, activitats esportives específiques i xerrada-col·loqui, entre d’altres.

Biblioteca Pública Municipal

Conta Contes teatralitat per als bons tractes, amb l’obra “Princeses Blaves”.

Vet aquí dues vegades, una princesa valenta i un príncep ben sensible que ens explicaran la seva història. Activitat recomanada per a infants a partir dels 4 anys.

Tallers

El programa inclou diversos tallers com és el Taller: Amor sense possessió on s’abordaran les claus per una relació de parella saludable; el Taller de Biblioteràpia que ens aportarà vitamines lectores per a la gestió de les emocions i l’adquisició d’eines de comunicació i en darrer terme el Taller: Laboratori d’amor, humor i ovaris en el qual d’una forma interactiva, crítica i divertida, s’abordaran qüestions que ens afecten com a dones; els estereotips i les pressions socials sobre el cos de les dones,…

Cinema

Tres passes de cinema, a un cost de 1.50€, del film-documental Chicas nuevas 24h que aborda de forma real, rigorosa, i a l’hora amb un format revolucionari, la greu problemàtica de la tracta de dones: l’esclavitud sexual del segle XXI des de la mirada del demandant permanent: l’home. Film no recomanat a menors de 12 anys.

Xerrada-col·loqui

Per part de les professionals del SIAD municipal es durà a terme una xerrada-col•loqui: La mitja taronja només per fer sucs! en la que s’abordaran interactivament aspectes per tal de desemmascarar el mites de l’amor romàntic que sustenten i perpetuen la violència masclista.

Esports

L’àrea d’esports se summa novament a aquestes jornades amb dues activitats. Una Masterclass oberta a tota la ciutadania, sota els lemes #ESTIMARÉSCONFIAR#T’ESTIMOLLIUREM’ESTIMOLLIURE. I el compromís col•lectiu dels diversos clubs esportius de Cambrils de fer la lectura d’un manifest, i un minut de silenci en totes les competicions esportives del cap de setmana del 25 i 26 de novembre com a mostra de rebuig a qualsevol acte de violència sota el lema #ALAVIDAJOCNET #ESTIMARÉSRESPECTAR#NIUNAMENYS

Exposicions virtuals

A la www.cambrils.cat/igualtat la ciutadania pot consultar les diferents exposicions virtuals creades per la ciutadania, en les diferents campanyes promogudes per l’àrea de polítiques d’igualtat i el consell de dones de Cambrils des del 2012-2017, amb imatges sorprenents, per a la igualtat, els bons tractes i contra la violència masclista.

Lectura institucional + concentració ciutadana contra la violència masclista

En el marc de la commemoració del Dia Internacional Contra la Violència envers les Dones es farà, per part de diferents homes, la lectura d’un manifest de condemna a qualsevol forma de violència masclista, durant el Ple Municipal del 24 de novembre.

La igualtat a les aules

En el marc de la coeducació es duran a terme, al llarg del mes de novembre, dos tallers en els centres educatius de Cambrils.

Adreçat a l’alumnat de 2on de primària es realitzarà el Conte Teatralitzat de “El Tigre i el Gos” a través del qual s’explicarà als infants la importància dels bons tractes i les greus conseqüències de l’abús.

Adreçat a l’alumnat de 4r d’ESO es realitzarà el Teatre Fòrum És de conya?, per tal de que el jovent, identifiqui conductes de discriminació, estereotips i abús en les relacions de parella i pugui debatre i interactuar amb elles.

Formació

En el marc de la formació anual als/les professionals municipals dels àmbits social, educatiu, sanitari, cossos de seguretat, SIAD i joventut s’impartirà aquest mes de novembre el Taller: “Ciberassetjament amb perspectiva de gènere” per poder contextualitzar, identificar i sobre tot prevenir i incidir envers aquesta problemàtica.