.

A l’Estat Espanyol ha començat els darrers anys l’investigació per saber la magnitud de la desaparició forçada de criatures durant la dictadura franquista.

Des de l’any 2006 Entrepobles ve organitzant les jornades de la Memòria Històrica lligades a projectes d’empoderament i defensa dels drets de les poblacions víctimes de conflictes armats, d’exhumacions de fosses comunes i de recerca de desapareguts. En totes elles es va aprofitar per parlar de la Memòria Històrica, fet que els organitzadores consideren “necessari per entendre el present que vivim i el futur que volem aconseguir. Hem comptat amb la col·laboració de CONAVIGUA (Coordinadora de Vídues de Guatemala), de Pro-búsqueda i de diferents persones i entitats dedicades a la recuperació de la Memòria Històrica al nostre país”.

En aquesta cinquena jornada, prevista per al pròxim dijous dia 16 a les 19 hores a l’Institut Municial d’Educació de Tarragona (carrer Ramon i Cajal, 70) es torna a incidir amb Pro-búsqueda i la recerca dels nens robats per les dictadures.

Pro-Búsqueda

En l’actualitat Entrepobles col·labora amb aquesta organització en tasques de recuperació de la memòria històrica a El Salvador.

“Sin verdad no habrá justicia y sin justicia no habrá reparación completa. La justicia es un camino que dinamiza la búsqueda del ser  querido y la recuperación de la identidad. La lucha por la justicia  promueve la transformación democrática de las instituciones estatales. En su lucha por la dignidad, las víctimas deben ver la consecución de la justicia como un fin. Es la meta deseada, la que posibilita la verdad, la reparación y el juzgamiento de los responsables”. Així diu la política institucional d’accés a la justícia, aprobada l’any 2007 pels familiars de l’Associació Pro-Búsqueda de Niñas y Niños Desaparecidos. Des d’aquesta perspectiva, la justícia efectiva a favor de las víctimes, s’assumeix como un dret inalienable i impostergable a la nostra societat, que alhora constitueix una condició necessària per a construir una pau sostenible i promoure una autentica reconciliació entre las i els salvadorenys.

Pro-búsqueda comença la seva lluita l’any 1992, l’any que es signen els acords de pau d’El Salvador. Des de llavors ha rebut un gran reconeixement internacional per la seva tasca, com el premi català dels Drets Humans Vidal i Lleixa que li va ser concedit l’any 2000.

Les criatures, també robades, pel franquisme

Paral·lelament, a l’Estat Espanyol, ha començat els darrers anys l’investigació per saber la magnitud de la desaparició forçada de criatures durant la dictadura franquista i una gran part de la transició. Molts familiars que saben o intueixen que els seus fills els i van ser robats, estan organitzant-se  per saber que va passar realment. Mostra d’això és l’’Observatorio de las desapariciones forzadas de menores’, que col·laboren en aquesta Jornada.

La Cinquena Jornada 

Com a les anteriors jornades, Entrepobles intenta donar una visió internacional de la Memòria Històrica, aportant experiències d’aquí i d’allà sobre aspectes concrets en la lluita per aconseguir que la Memòria Històrica acabi amb la impunitat i aporti als afectats la dignitat i la justícia que els hi van robar.

Les intervencions aniran a càrrec de:

Eduardo Garcia, Director de l’Associació Pro-Búsqueda (de nens i nenes desapareguts de El Salvador).

José Antonio Antón Valero,  catedràtic d’Història, membre d’Entrepobles.

En l’oganització col·laboren Coordinadora d’ONG pel desenvolupament, la defensa dels Drets Humans i la pau de Tarragona; Fòrum de Tarragona per la Memòria i Observatorio de las desapariciones forzadas de menores.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */