.

.

TOTS 21


Un vehicle de Proteció Civil circulant prop d'una riera catalana, aquesta nit. Foto: Protecció Civil

Un vehicle de Proteció Civil circulant prop d’una riera catalana, aquesta nit. Foto: Protecció Civil

Les comarques de Tarragona han viscut una matinada i estan vivint un matí de tempesta i pluja continuada. A Tarragona, el Patronat Municipal d’Esports ha decidit, “degut que hi ha riscos importants per la seguretat dels participants, voluntaris i membres d l’organització” suspendre la Mitja Marató x 10km Ciutat de Tarragona. D’altra banda, rius i rieres habitualment seuqes baixen plens.

D’altra banda, 50 passatgers que circulen en tren a la línia Barcelona-Tortosa seran evacuats i traslladats en autocar degut a una avaria a la catenària.

Imatge de la Riera d'Alforja al seu pas per Cambrils a les 10 del matí. Foto: Tarragona21

Imatge de la Riera d’Alforja al seu pas per Cambrils a les 10 del matí. Foto: Tarragona21

D’altra banda, els Bombers van ser alertats, a les 21.08 hores d’ahir a la nit, que dues persones s’havien quedat atrapades amb el seu vehicle a una riera per la zona del càmping Can Ferraguet a Sant Llorenç d’Hortons. Es van activar els efectius de Bombers fins al lloc i van poder localitzar una de les persones que havia pogut sortir del vehicle i de la riera. Segons les seves informacions l’altra persona hauria pogut sortir també del vehicle però hauria estat arrossegada per la riera.

Durant de la nit els Bombers, que han desplaçat també efectius dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials) de muntanya, subaquàtics i del GCR (Grup Caní de Recerca) han estat buscant al llarg de tota la riera a partir del punt on es va localitzar el vehicle. Des de primera hora, que s’ha incorporat un helicòpter de rescat dels Bombers de la Generalitat, continuen les tasques de recerca per la riera i pels marges de la riera.

Protecció Civil de la Generalitat manté la prealerta del Pla INUNCAT per la previsió de pluges per avui al litoral i prelitoral sud i, especialment, les pluges abundants que es poden donar a les Terres de l’Ebre i el creixement dels cabals dels rius i barrancs de la zona.

A les zones on plogui amb intensitat cal evitar lleres de rius i rieres, punts inundables i altres espais perillosos. Eviteu creuar un espai inundat ja que encara que baixi poca aigua es pot endur un vehicle.

Des d’ahir al migdia, quan va iniciar el seu pas el front de pluges, s’han acumulat fins a 121 l/m2 a Rellinars (Vallès Occidental) i 102,4 l/m2 a Espolla (Alt Empordà), segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

El Telèfon d’emergències

El Telèfon 112 d’emergències de Catalunya ha atès fins al moment un total de 305 trucades relatives a 168 incidències vinculades a les pluges. Durant el vespre, nit i matinada, s’han atès 117 trucades referents a 70 incidents. Destaquen les trucades per petites inundacions i obstacles (incloent bassals) a les vies. Del total d’incidències, 85 van ser derivades a Bombers de la Generalitat, 64 a Mossos d’Esquadra de trànsit i 17 a diverses policies locals.

Els Bombers de la Generalitat treballen des d’anit, amb 17 dotacions i l’helicòpter de rescat, en la recerca d’una persona que hauria estat arrossegada per una riera a la zona del camping Can Ferraguet a Sant Llorenç d’Hortons. A quarts de deu de la nit, fins a quatre persones van trucar al telèfon d’emergències 112 de Catalunya informant que una familiar seva els havia avisat que es trobava en perill de ser arrossegada per l’aigua en aquesta zona.

Les trucades al 112 es van rebre des de les següents comarques: Bages (85 trucades equivalents al 27,8%), Baix Llobregat (58 trucades equivalents al 19,02%), Garraf (41 trucades equivalents al 13,4%), Vallès Occidental (25 trucades equivalents al 8,2%), Alt Penedès (21 trucades equivalents al 6,8%) i Vallès Oriental (19 trucades, equivalents al 6,2%).

Per poblacions les trucades al Telèfon 112 es van fer des de: Cubelles (Garraf): 35, Castellgalí (Bages): 22, Castellbell i el Vilar (Bages): 19, Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès): 12, Viladecavalls (Vallès Occ.): 11, Mollet (Vallès Or.): 11, Sant Vicenç de Castellet (Bages): 10.

L’Agència Catalana de l’Aigua ha informat al llarg de la nit de la baixada del cabal de sobreeiximent del pantà de Foix (després que augmentés força anit).

També han anat disminuint els cabals circulant elevats al tram final del riu Anoia a Martorell, a la conca del Cardener aigua avall de l’embasament de Sant Ponç i a la conca del Llobregat entre Manresa i la seva desembocadura.Durant el vespre i la nit el creixement del cabal d’aquests rius ha inundat algun gual i punts baixos inundables sense danys greus. Protecció Civil de la Generalitat ha estat informant puntualment als municipis afectats de les crescudes d’aquests rius i les recomanacions de tancament d’accessos a la llera i zones inundables i vigilància dels nivells dels rius.

Les precipitacions han seguit la passada nit i entre ahir i aquesta matinada a diverses poblacions s’ha superat el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts: Vallirana (Baix Llobregat); Vacarisses (Vallès Occidental); Rellinars (Vallès Occidental); Hostalets de Pierola (Anoia); Rellinars (Vallès Occidental); Espolla (Alt Empordà), Portbou (‘Alt Empordà).

Al llarg de la nit hi ha hagut un tall de llum que ha afectat a 14.107 abonats d’Amposta, Freginals, La Galera, Godall, Masdenverge, Sta. Bàrbara i Ulldecona.