.

L'auditori August del Palau de Congressos

L'auditori August del Palau de Congressos

El Palau Firal i de Congressos de Tarragona acull el proper dijous 30 de gener, Dia Internacional de la No-violència i la Pau (DENIP), l’acte “Contes i cançons per
la PAU”, una celebració conjunta de les escoles de Tarragona  a les 10:30 del matí.

Aquest acte  vol convertir-se en un compromís de la comunitat educativa de Tarragona –dins del Projecte Educatiu de Ciutat i com a Ciutat Educadora–, en l’Educació per la Pau, del qual la celebració conjunta sigui, tant sols l’acte simbòlic de participació amb la ciutadania del treball realitzat a les aules.

Malgrat que el dia de la celebració és un de sol, el DENIP propugna “una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau”.

‘Contes per la Pau’

És una proposta de treball a les aules per l’elaboració d’un conte relacionat amb la temàtica de la Pau (valors de l’amistat, responsabilitat, cooperació, igualtat, justícia, resolució de conflictes, etc) , que els alumnes havien de realitzar de manera cooperativa, en grups de 3 a 5 alumnes.

Dels contes treballats des de les àrees de llengua, ciències socials i educació plàstica, cada centre participant va escollir dos, que han passat a formar part de les propostes del grup d’Educació per la Pau, que es troben al Dossier d’activitats Pedagògiques de l’Ajuntament de Tarragona.

Del conjunt de contes realitzats, s’han escollit quatre, que seran llegits dins de l’acte conjunt del DENIP, pels seus autors.

Cartell del programa 'Educació per la pau'

Cartell del programa 'Educació per la pau'

Celebració conjunta

És el reflex de tots els treballs realitzats pel conjunt de centres participants: La participació de l’Escola Municipal de Música de Tarragona, l’actuació conjunta de totes les escoles d’Educació Especial –amb el Rap per la Pau, creat per aquesta ocasió–, la lectura dels quatre contes seleccionats, entre tots els realitzats pels alumnes dels diferents centres, el vídeo “Dis-capacitat” de l’Escola La Muntanyeta, així com la interpretació per part del grup de teatre Vis de Vanadi, de l’IES Martí Franquè, de l’orquestra del Conservatori de Tarragona i de les corals de l’Escola Pau Delclós i de l’IES Pons d’Icart –amb la participació de tots els assistents– de “La conferència dels animals”, conte escenico-musical, basat en el llibre d’ Erich Kästner, amb lletra i música de les cançons i adaptació del text a càrrec d’Ernest Rodríguez, educador i component del Grups d’educadors per a una ciutadania global.

Per la posta en escena d’aquesta cantata, els centres participants han treballat el contingut del llibre, que ha estat en el seu origen: “La conferència dels animals” del poeta i novel·lista alemany Erich Kästner, en el qual l’autor tria els animals per a transmetre aquest missatge pacifista als nens i nenes d’avui. La recerca i la lluita per la pau és el tema central del llibre, en el qual els animals recorreran a tota una sèrie d’estratègies per aconseguir la pau. És una excel·lent obra per tractar temes de l’Educació per la Pau ja que totes i cadascuna de les seves pàgines són una defensa de la pau, la justícia, la cultura i el respecte.

Exposició dels treballs realitzats

El mateix dia 30 de gener s’inaugurarà una Exposició on es presentarà una selecció dels treballs realitzats per les escoles entorn a la pau que romandran allà fins al 28 de febrer. La inauguració de l’exposició serà a les a les 18 h i tindrà lloc a l’Institut Municipal d’Educació (Av. Ramón y Cajal, 70).

Els actes que es presenten han estat plantejats per part del Grup d’educadors i educadores per a una ciutadania global de Tarragona, que des de fa tres anys està impulsant un grup de treball entorn a l’educació per la pau i en valors i és fruit de les propostes realitzades a les escoles a partir del material de treball dirigit als diferents nivells educatius de Primària i Secundària.

Aquests actes han estat organitzats a proposta del Grup de Tarragona de la Xarxa d’educadors i educadores per a una ciutadania global, impulsada des d’Oxfam Intermón, amb el recolzament i la participació de la Conselleria d’Educació de l’Ajuntament de Tarragona a través de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona, de la Conselleria de Cooperació i el Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Tarragona, de l’Oficina Municipal Europe Direct, de l’EscolaTarragona i ha estat possible gràcies a la implicació i el treball de les escoles participants: Col·legi Carmelites, Col·legi El Carme, Col·legi La Salle Torreforta, Col·legi Mediterrani, Col·legi Vedruna Sagrat Cor, Escola El Miracle, Escola Pau Delclós, Escola de Pràctiques, Escoles d’Educació Especial Estela, Sant Rafael, La Muntanyeta i Solc i els Instituts Martí Franquès i Pons d’Icart, amb prop de 900 participants. Ha comptat, també, amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i de l’empresa ADAIA integració, S.L.