.

Dolors Molas, explicant algunes de les seves obres, entre Manuela Moya i Àngel Pomerol. Foto: DiariTots21

El Castell de Vila-seca acull per primera vegada dues exposicions d’art en paral·lel i ho fa, com no podia ser d’una altra manera, amb dos referents de l’art contemporani del nostre territori. Per una banda, hi ha la retrospectiva de l’escultor Salvador Juanpere a la planta principal –presentada ara fa unes setmanes– i, des d’aquest dimecres, a l’Espai Kies, també la pintora vila-secana Dolors Molas.

Per estrany que pugui semblar, només és la segona mostra que Dolors Molas exposa a casa, després de fer-ho per primera i única vegada l’any 1988. Potser per això, l’artista reconeixia en la presentació de l’exposició que preparar-la li ha suposat “un daltabaix” personal “que m’ha fet qüestionar moltes coses”, com ara “per què pintem si no exposem?”. De fet, l’artista ha reconegut que els “quadres són elements de comunicació i, en cada mirada, l’obra guanya un comunicador”.

L’artista ha explicat també que el títol de la mostra, ‘Sismografies’, s’ha d’interpretar literalment, com la representació gràfica d’un moviment, però també evoca a una de les constants de la seva carrera, que són les escletxes, que s’obren a mostrar l’interior de l’artista i del seu art.

Molas ofereix un recull intrigant a través de la seva abstracció, amb entorns de força i tensió, però també amb altres capaços de traslladar l’espectador a paisatges coneguts i a situacions properes a través d’una paleta clarament mediterrània.


Altres notícies:


En aquest sentit s’ha expressat l’historiador d’art Manolo Allué, expert en l’obra de Molas, que ha reconegut que “no és una obra fàcil” i ha detallat que “és una pintura que suggereix, amb sensibilitat i no només de gest, però que no explica, sinó que obliga a aprendre”. Igualment, Àngel Pomerol, comissari de l’exposició, ha destacat que l’art de Molas s’explica a través de la seva “força tel·lúrica” i ha detallat que ‘Sismografies’ és “una exposició que es retroalimenta” i que demana “deixar-nos portar per l’ull, que és on comença el cervell”.

Un record per a Àlex Susanna

Per la seva banda, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vila-seca, Manuela Moya, ha volgut tenir un record per l’escriptor Àlex Susanna, mort el passat cap de setmana i que va tenir un important vincle vila-secà, tot recordant algunes de les seves frases sobre l’art, com ara que “l’art de veritat no té època”.

En aquesta línia, i traslladant-ho a la figura de Molas, ha volgut remarcar el repas vital que representa mostra per l’artista. Tanmateix, ha remarcat la importància que una vila-secana exposi a l’Espai Kies i a la base de la Torre del Castell, perquè és “en aquest punt on la història ubica el naixement de Vila-seca i l’inici de la repoblació del nostre territori”.

‘Sismografies’ estarà oberta fins al pròxim 3 de novembre i és la novena exposició que acull el Castell de Vila-seca d’ençà que l’any 2020 va iniciar el seu recorregut expositiu. Els horaris d’estiu del recinte són de 10 a 14 h i de 18 a 21 h, de dimarts a diumenge. Més informació a www. castellvila-seca.cat