.

Holdebrabd Salvat i Jaume Llosas, durant la presentació del panell. Foto: Tots21

Mals averanys per a les empreses de l’àrea de Reus davant la crisi provocada per la guerra a Ucraïna, l’increment dels preus de l’energia, la inflació, els tipus de crèdit en augment i les males notícies en general. Avui n’hi ha hagut una mostra a la Cambra de Comerç de Reus amb la presentació del 35è Radar Cambra, que a partir de 288 enquestes ausculta cada trimestre l’estat d’opinió de les empreses.

Els panelistes que han participat en la 35a onada del Radar Cambra, corresponent al tercer trimestre de l’any, apunten que el moment d’incertesa que estem travessant produeix una ‘calma tensa’ en l’àmbit econòmic, en paraules del director-gerent de la Cambra, Jaume Llosas. Aquesta és una de les principals conclusions que s’extreu del panel de consulta empresarial elaborat pel Gabinet Ceres i la Cambra de Comerç de Reus. Els panelistes dibuixen una situació ‘complicada’ que ‘es pot aguditzar durant els pròxims mesos’.

L’encariment dels subministraments, especialment els energètics, amb l’impacte creixent de la Guerra d’Ucraïna, ha provocat una afectació directa sobre l’activitat de les empreses, així com a la seva competitivitat i rendibilitat. I això explica que la resposta majoritària dels panelistes, sobre la situació econòmica, sigui la de regular. Preocupa que tendim a la baixa en aquesta valoració, però és evident que la situació actual no permet fer una altra mirada.

Per Hildebrand Salvat, director tècnic del Radar i representant de l’empresa CERES, la situació “és ennuvolada. I això justifica aquest descens de l’índex de confiança empresarial, especialment si comparem el mateix índex amb el de l’any passat. A més els titulars informatius van tots en la mateixa línia, la d’apuntar una crisi incipient que pot accentuar-se durant l’any vinent. Ben segur que tot això també condiciona la resposta dels participants d’aquesta onada”.

Els consultats apunten que els problemes provocats per la inflació, la paritat en el tipus de canvi EUR/USD i la recent pujada de tipus d’interès poden tenir un efecte dur a futur, a curt i mitjà termini. A tot plegat, i en l’àmbit agroalimentari, s’hi afegeix la preocupació per la sequera i l’afectació directa que la guerra està tenint en subministraments bàsics com pot ser el de cereals.

En la seva intervenció, el director gerent de la Cambra, Jaume Llosas, ha apuntat que més que mai, i davant d’aquestes circumstàncies, “és evident que ens cal una resposta ferma dels nostres governants aplicant mesures que permetin dinamitzar l’economia i afavorint un entorn adequat per les empreses”.

Llosas ha introduït d’altres qüestions que afecten la confiança de les empreses com és la pujada dels tipus d’interès o la paritat euro/dòlar que no afavoreix les exportacions. “Les empreses tenen clar que perdran competitivitat i es veurà afectada la seva rendibilitat davant d’un escenari com l’actual que impacta directament en els seus comptes de resultats. I hauran d’apujar preus perquè les matèries primeres també s’encareixen”. Per això, el Director Gerent de la corporació ha definit la situació actual com “la tempesta perfecta. Aquesta concatenació d’elements com la inflació, la pujada de tipus d’interès i les incerteses geopolítiques amb la guerra d’Ucraïna com a principal focus d’atenció, expliquen el perquè els empresaris veuen la situació actual amb incertesa”.

Tot i això, Llosas ha volgut realçar la capacitat de les empreses d’adaptar-se a situacions complexes i canviants. Així ho van demostrar amb l’esclat de la COVID on van actuar amb diligència. Però més enllà de la seva resiliència, cal que les administracions actuïn amb celeritat per donar resposta immediata en àmbits com, per exemple, el dels costos energètics que estan condicionant, i molt, la seva activitat.

Redacció