.

Imatge d'ua sessió plenària a l'Ajuntament de Tarragona. Foto: Tarragona21

Imatge d’ua sessió plenària a l’Ajuntament de Tarragona. Foto: Tarragona21

El nou Ajuntament de Tarragona que es constituirà a partir del 13 de juny veurà com les dones perden lideratge en les formacions polítiques. Així, el mandat que ara acaba ha vist com les dones lideraven dues formacions polítiques  de les quatre existents al plenari. Victòria Forns és la portaveu municipal de CiU i Arga Sentís, d’ICV-EUiA-PRE-AR. Les altres dues formacions presents, PSC i PP, són liderades per homes (Josep Fèlix Ballesteros i Alejandro Fernández). Això representa que les dones lideren el 50 per cent de les formacions presents al consistori fins al 13 de juny.

Però el nou plenari que es constituirà suposa un descens considerable del lideratge de les dones en les formacions. El consistori s’ha fragmentat de forma extraordinària, passant de quatre a set formacions polítiques, però les dones només lideren dues d’elles. Són, de nou, Arga Sentís, i apareix Laia Estrada, cap de llista de la CUP. CiU va canviar de líder i un home -Albert Abelló- substitueix Victòria Forns. Però cap altra formació no és encapçalada per una dona. Això redueix la seva presència d’un 50 a un 28,5 per cent.

De les tres noves formacions que han entrar a l’Ajuntament -Ciutadans, amb quatre regidors; ERC, també amb quatre, i la CUP, amb dos- només la CUP està encapçalada per una dona. Ciutadans és liderat per un home (Rubén Viñuales) igual que ERC (Pau Ricomà).

En nombre total de regidores s’ha passat de 10 dones en el mandat anterior a onze en el proper, contra 17 i 16 homes, respectivament. Però segueixen manant els homes.

El PSC ha presentat una llista ‘cremallera’ de dalt a baix, és a dir, un emparellament complet home-dona, fet que ha provocat que proporcionalment hagi guanyat dones al consistori, passant d’una relació de 7 homes i cinc dones en 2011-15, a una de cinc homes per quatre dones en el proper mandat. La mateixa llista cremallera l’ha protagonitzat ICV-EUiA-PRE-AR. La llista de la CUP es pot considerar pràcticament ‘cremallera’: de 27 membres titulars, 13 són dones, tot i que la proporció baixa en els suplents (3 de 8, però la primera vacant és una dona).

La dificultat per tenir responsabilitats

Tant Arga Sentís com Laia Estrada han subratllat a Tarragona21 “la dificultat que tenen les dones” perquè se les reconegui especialment en papers de responsabilitat. Les dues procedeixen del món feminista o han estat en contacte amb ell i sovint critiquen que s’utilitzi les dones per donar una imatge d’igualtat. La CUP vol que en aquest mandat la transversalitat sigui norma a l’Ajuntament i farà plantejaments per canviar el funcionament del Consell de la Dona.

“Els lideratges són masculins i sovint, quan hi ha recanvi de regidors, són les dones les reemplaçades”, diu Arga Sentís. Per la seva part, Laia Estrada observa que “és evident que la nostra presència a l’esfera pública no és grata, i això és així perquè es tracta d’una conquesta”.

J. Garcia