.

Foto de l'entrega del premi Montserrat Bertan

Foto de l’entrega del premi Montserrat Bertan

El paper de la dona en el món casteller i el seu esforç per feminitzar aquest espai de cultura popular els darrers anys, ha rebut el XIII Premi Montserrat Bertran que lliura anualment la secció local d’ERC Tarragona. ERC atorga aquest guardó en el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i enguany ha estat recollit per diverses representants de les quatre colles tarragonines: Anna Guasch, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Mireia Garcia Mohedano, dels Xiquets de Tarragona, Esther Cabrera, dels Xiquets del Serrallo i Mònica Montoro, dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Totes elles han sigut protagonistes de la feminització de les seves colles i recollien el premi en representació dels centeneras de castelleres que contribueixen a normalitzar la presència de la dona en un món casteller molt masculinitzat. 

El premi el van lliurar el candidat d’ERC a l’alcaldia de Tarragona, Pau Ricomà i la consellera d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona, Mònica Alabart, en un acte celebrat aquest diumenge a la Plaça dels Sedassos de Tarragona.El Premi Montserrat Bertran
ERC Tarragona concedeix el premi Montserrat Bertran des de l’any 2007 en motiu del Dia Internacional de la Dona, reconeixent figures femenines que destaquen per la seva tasca de sensibilització envers la causa feminista, la igualtat de drets entre homes i dones i la visibilització i participació social de les dones a la ciutat de Tarragona’. El guardó reivindica la figura de la pedagoga Montserrat Bertran, qui va ser directora de l’Escola Normal de Tarragona l’any 1936. Bertran va exercir també de professora numerària de Pedagogia i va ser una activa defensora de la llengua i les llibertats del poble de Catalunya. Encarregada de les classes de català a l’Escola Normal, Bertran també va ser nomenada Delegada de l’Associació de l’Ensenyança Catalana a les comarques tarragonines.
En anteriors edicions del premi han estat guardonades persones com Núria Francino, agent cultural, Maria Cinta Comí Tono, peixatera del Mercat Central, i la presidenta d’Òmnium Tarragonès Rosa Maria Codines, entre altres.