.

En total hi ha hagut 19 punts d’actuació repartits per tota la ciutat on els músics i grups acreditats han pogut tocar amb reserva prèvia. Foto: ERC

Després de tres mesos de funcionament del programa cultural ‘Tarragona Patrimoni, músics al carrer’, que fa acreditar els artistes per tocar a la via pública, el consistori fa un bon balanç de la iniciativa, que repetirà l’any vinent. El programa, que ha servit per regular la música al carrer i garantir actuacions de qualitat, ha comptat amb una vintena de músics i sis bandes acreditats i s’han fet fins a 300 actuacions en 19 punts autoritzats repartits per la ciutat. Fins ara, l’activitat no estava regulada i s’havia arribat a sancionar músics. Divendres vinent se celebrarà una festa de cloenda de temporada oberta a tothom al vestíbul del Teatre Tarragona, amb 10 intèrprets, que vol reconèixer la tasca dels artistes que hi han participat.

A partir d’ara, l’Ajuntament farà, conjuntament amb l’Associació Músics de Tarragona, una valoració més profunda de com han anat els tres mesos per replantejar què es pot millorar. No consten queixes per part de ningú i el consistori considera que el programa s’ha desenvolupat “d’una manera agradable” i que s’ha aconseguit que Tarragona sigui una ciutat “feliç, simpàtica i mediterrània”. En aquesta línia, la regidora de Cultura, Begoña Floria, afirma que la iniciativa també fomenta la promoció de ciutat, ja que ha atret artistes de tot arreu.

Floria ha admès que va rebre queixes dels veïns quan es va presentar ‘Tarragona Patrimoni, músics al carrer’, que temien com es podia desenvolupar el programa. Amb tot, ha assegurat que no s’ha cursat cap queixa formal i que l’acollida ha estat positiva. Per tot plegat, l’Ajuntament continuarà apostant per la iniciativa, que s’allargarà durant tot l’any, aprofitant “l’eterna primavera” que es viu a la ciutat, segons Floria.

La presidenta de l’Associació Músics de Tarragona, Sandra Ramos, ha reivindicat la iniciativa, que “dignifica la professió”. Així, ha celebrat que facilita que els músics de carrer tinguin reconeixement o que puguin tocar amb tranquil·litat al carrer gràcies a l’acreditació.

El programa es va engegar la segona quinzena de juliol amb la voluntat de regular la música i que els carrers fossin aparador de músics emergents, amateurs, professionals o vinculats a centres de formació. Per a actuar al carrer, els músics han hagut de presentar la sol·licitud d’admissió i demostrar formació o experiència musical per rebre una acreditació personal i intransferible, amb una vigència anual. Amb el certificat, han entrat a formar part d’un registre de músics amb autorització per interpretar música al carrer amb el dret de fer una reserva per actuar en algun dels punts establerts.

En total hi ha hagut 19 punts d’actuació repartits per tota la ciutat on els músics i grups acreditats han pogut tocar amb reserva prèvia. Cadascun dels punts disposa d’una fitxa tècnica que especifica el punt exacte on tocar i estableix el nombre màxim de músics, el màxim de decibels i els horaris permesos.

Les actuacions en un mateix punt tenen una durada màxima d’una hora, i els artistes només poden reservar el mateix punt dues vegades al dia i fins a un màxim de tres vegades a la setmana. Les condicions també fixen, entre d’altres, que la música ha de ser en directe i que s’han de respectar la mobilitat de la zona i els accessos a comerços i habitatges.

ACN