.

Marina Berasategui durant la presentació dels resultats del procés participatiu per a la transformació urbanística del Carrilet. Foto: Ajuntament

L’equip de govern de Reus manté  la seva intenció d’aixecar “habitatges dotacionals per a joves” i un “alberg-residència” a la zona del Carrilet, malgrat que el procés participatiu engegat en aquest barri de la ciutat sobre la seva futura transformació urbanística fa entendre que la ciutadania “no ho demana. Malgrat això, entenem que té marge d’encaix”, ha deixat clar aquesta tarda la regidora Marina Berasategui. La republicana, que té atribuïdes les competències de Participació, ha presentat en roda de premsa el resultat d’aquest experiment sociològic iniciat el passat 13 de setembre i acabat el 26 de desembre i que pretenia fer copartícIps als habitants del barri més poblat de la capital del Baix Camp de les propostes, ja decidides als despatxos, de revitalització de l’àrea. Finalment hi han col·laborat 2.169 persones (tant residents com de la resta de la ciutat), que han presentat 4.908 aportacions. Unes dades que, segons Berasategui, “considerem que avalen la proposta de traNsformació urbanística” cuinada per l’equip de govern.

La regidora ha deixat clar que el procés no tenia “intenció democràtica” sinó que buscava obrir debat sobre les intencions municipals de redisseny urbanístic de l’espai. Sí que ha reconegut que, fruit de la interacció veïnal l’equip de govern ha entès la necessitat d’ubicar el futur desdoblament del CAP Sant Pere “a tocar” de la zona nord del Carrilet per donar resposta a les demandes de millors serveis sanitaris. I també ha deixat caure que algunes de les propostes escoltades faran modificar en part el pla de millora de zones urbanes, amb 1 MEUR de dotació, actuar en l’arranjament de zones verdes i dur a terme altres actuacions puntuals que no ha volgut detallar. “Hem traslladat les inquietuds a les diferents àrees de l’ajuntament perquè en tinguin coneixement”, afegia Berasategui.

I ara què? La intenció és gastar-se 800.000 euros abans de final de mandat per a contractar els equips tècnics que han de permetre la redacció de l’avantprojecte i la possible modificació del planejament urbanístic del barri “abans de veure obra”. Uns estudis que hauran de respondre als criteris decidits al seu dia, a saber (i a més de l’alberg): incorporar un equipament de caràcter cultural; espais de coworking, “oferta de producte fresc i de proximitat” i potenciar espais públics amb zones verdes. Entre els reptes, el de respondre a una impressió gravada en foc en els resultats estadístics: Fins al 70% dels enquestats considera que hi ha “barreres físiques o mentals que separen l’àrea del Carrilet d’altres zones de Reus”.

J.S.