.

.

TOTS 21

Imatge d'arxiu d'un ple a l'Ajuntament de Torredembarra

Imatge d’arxiu d’un ple a l’Ajuntament de Torredembarra

L’Ajuntament de Torredembarra ha aprovat inicialment el pressupsot de 2016, que suma 23,4 milions d’euros (20 milions sense comptar ingressos extraordinaris), una xifra semblant a l’any anterior. L’oposició (Ciutadans, CiU, PP, CUP i Avui Democràcia) ha votat en contra per motius de pressió fiscal i de partides amb les que no hi estan d’acord. L’aprovació s’ha fet amb els vots de l’equip de govern (ERC, PSC i ABG).

L’alcalde, Eduard Rovira, ha explicat que la filosofia dels pressupostos és la de «contenir despeses, aplicant inversions, fent polítiques d’impuls econòmic i destinant recursos a accions socials».

El consistori rebaixa també el ratio d’endeutament més ràpid del previst al Pla de Sanejament, i en 2016 serà del 89,8%, «tres punts per sota del previst».

L’entrada d’uns ingressos no previstos d’1,6 milions d’euros procedents de l’IVA de 2010 que retornarà Hisenda ha provocat la picabaralla amb l’oposició, especialment amb CiU, en dubtar que arribin i en voler aclarir en què es destinaran, mentre que la CUP ha demanat que el consistori desobeeixi els pagaments que ha de fer als bancs. Lògicament, l’equip de govern s’ha negat a entrar en aquesta tesitura. L’alcalde ha dit que es preveu que ens uns dos o tres mesos pugui arribar aquest retorn i que en tot cas, el consistori ja decidirà en què invertir-los.

La portaveu d’Avui Democràcia, Rosa Maria Guasch, ha obert foc en el ple dient que «vostès han decidit quedar-se cada cop més sols en la seva supèrbia. Això és un suïcidi. Hi ha hagut algun intent de diàleg, però les formes no han estat bé». La formació va proposar «un pla d’ocupació de personal propi de l’Ajuntament per gent sense feina», sense èxit i ha afirmat que «pagarem 100.000 euros més els torrencs, perquè es cobrarà més d’ICIO», fet que ha negat l’alcalde.

Al seu torn, Toni Sacristan, portaveu de la CUP, ha destacat la decepció per com ha derivat l’equip de govern: «Ens vam abstenir en la seva investidura. Confiàvem que implantarien les bases perquè no es repetís el que va passar, però ara votaríem en contra. No hem notat cap canvi substancial; un cert continuisme amb el passat, polítiques neoliberals, valentes amb els pobres i que s’agenollen amb els poderosos. Paguen 2,6 milions euros als bancs i només 50.000 euros socials».

El deute municipal amb els bancs

Sobre el deute municipal, la CUP s’ha criticat pagar 2,6 milions dels 18 als bancs. «Seguir enriquint la banca privada és la prioritat». «Cada ciutadà pagarà 200 euros als bancs per un deute que ells no han generat», i ha demanat congelar aquesta partida i practiar la desobediència.

Sobre polítiques socials, «les trobem insuficients i no realistes. No són uns pressupostos socials, aposten per la caritat, que és denigrant per l’ésser social» i ha criticat la dotació de 20.000 euros a Càritas, entitat «eclesiàstica». Ha demanat la retirada dels pressupostos de l’ordre del dia. L’alcalde ha repsost que l’increment a Càritas es deu que es responsabilitzarà de tasques que abans feia l’Ajuntament.

La portaveu del PP, Núria Gómez, afònica, ha votat no perquè no s’han acceptat les seves propostes i perquè hi figura una partida a favor de l’Associació de Municipis per la Independència.

Anna Magrinyà, portaveu de CiU, al seu torn, ha dit que «ha faltat planificació», presentant-se els pressupostos a mitjans d’abril, quan al data límit és el 31 de desembre de l’any anterior. «Els temes s’eternitzen». «L’any passat els pressupostos es van aprovar al juliol i hi va haver desviacions». Magrinyà ha afirmat que l’equip de govern «no dóna importància a la planificació».

Ha criticat una partida de 82.000 euros destinada a la N-340, que sigui l’Ajuntament qui hagi d’avançar els diners i fer l’obra abans que acabi l’any. «Això desestabilitzarà el pressupost».

La gestió pública no és eficient, ha dit, i ha demanat «menys burocràcia», amb mecanismes de rendició de comptes mesurables. «Gairebé tota la capacitat financera us la voleu ventilar en inversions», ha continuat «i donen per fet que els bancs concediran crèdits. Tenim 11 préstecs pendents de pagar, gairebé 18 milions d’euros d’endeutament, i el pressupost és de 20 milions».

En partides concretes, Magrinyà ha criticat que en advocats es passi de 52.000 a 70.000 euros de despesa; de 49.000 a 113.000 en premsa, i en estudis i treballs d’alcaldia, 31.000 euros.

I ha criticat el cost del capítol de personal, demanant que es busquin ajudes i es racionalitzi i es creïn programes de formació i excel·lència dedl personal municipal. «I si cal, amortitzar llocs de treballs, com els que es jubilin». «Que fàcil és donar les culpes als altres», ha dit en referència als anteriors governs, especialment el de CiU, i ha qualificat d'»il·legalitat» com se situa l’IVA retornat en el pressupost i també una subvenció del Ministeri de Foment», de 765.000 euros, amb la que es farà la rotonda amb una part de 82.000 euros.

Toni Cruz, portaveu de Ciutadans, ha afirmat que s’han refusat propostes d’ells, com reduir una partida de Cultura per destinar-la a manteniment de la via pública. «Acció social i promoció econòmica» són temes prioritaris per a Ciutadans. L’adhesió a l’AMI ha estat criticada i que l’IVA estigui considerat com a inversió.

La pressió fiscal és del 50,6%, 1,174 euros per persona, «per damunt del risc per al ciutadà» i ha criticat que la partida de multes «podria estar inflada». «El ciutadà pagarà més impostos ni no aconseguim més ingressos». Són uns pressupsotos «inflats», «no estan a l’alçada del que necessita Torredembarra», a més es dóna suport a l’AMI mentre la pressió fiscal augmenta, ha destacat.

L’alcalde ha respost Avui Democràcia afirmant que sobre els plans d’ocupació directa que demanava de l’Ajuntament, «no es pot augmentar el capítol de despeses de personal ni s’estan creant plans d’ocupació». De manera indirecta, «es buscarà de fer-ho amb el tercer sector, amb entitats sense ànim de lucre» i ha negat que s’incrementi l’ICIO.

Ha reconegut que els pressupsotos no són participatius, «No tenim temps i són molt tècnics. ERC es va comprometre a gestionar la realitat, i estem complint».

Rovira ha respost les crítiques de la CUP sobre donar suport a la banca, dient que «m’he proposat gestionar amb les eines que tinc, i plantejar-nos desobeir no ho hem fet». «Vostè trencaria de seguida, i ERC, no tant, sobretot per les incerteses que podrien crear. Ja entenc que qualsevol revolució cal fer-la patint, però cal patir el mínim. Si l’any passat vam votar un pla financer no podem deixar de pagar». En un torn posterior, Rovira ha defensat que és l’Ajuntament qui té compromisos amb els bancs. «No volem fer tantes trencadisses».

Reduir l’endeutament i rebaixar la pressió fiscal és l’objectiu principal de l’equip de govern, per després poder tornar a invertir.

A CiU, li ha dit: «La teoria és molt bonica». «Molts ajuntaments treballen amb pressupostos prorrogats» i ha afirmat que els de 2014 van fer aflorar situacions complexes. «Estem gestionant les cartes que tenim», ha dit. I sobre la necessitat que es reciclin els funcionaris, que també ha demanat Magrinyà, h afirmat: «Ho podríem discutir».

Sobre el retorn de l’IVA de 2010, «estem parlant d’un pressupost similar al de 2015, de 20 milions, com ja he dit a l’inici del ple. No hem volgut maquillar res». CiU volia que la partida anés a amortització de deute i no a inversió.

«És genial», ha dit sobre la petició de CiU de reordenar l’organigrama del consistori: «Costa molt fer funcionar de manera eficient una maquinària rovellada. Aquesta és una maquinària que no funciona prou bé. És un futurible. Hi estem treballant». «Hem vingut a gestionar i buscarem l’eficàcia en la mesura que poguem», ha reiterat Rovira.

Sobre els crèdits a retornar, ha dit que els dos milions demanats per acabar el crèdit ICO «els tornarem en dos anys» per «matar» l’endeutament del 100 per cent que existia.

De Ciutadans, Rovira ha dubtat de les xifres de les ràtios de càrrega fiscal per habitant en «no servir» el càlcul fet sobre l’IBI. L’alcalde també ha dit que la pressió fiscal ha baixat «simbòlicament».