.

.

TOTS 21

El conseller de Serveis Centrals, Jordi Fortuny, durant la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Tots21

L’equip de govern en minoria de l’ajuntament de Tarragona portarà el pròxim divendres dia 28 a plenari el primer modificatiu de crèdit dels comptes per enguany, que per fer-ho fàcil d’explicar són els prorrogats de l’any passat -pensats, per tant, el 2020- perquè les negociacions per aprovar els nous depenen del posicionament final d’ECP. El conseller responsable de Serveis Generals, que en definitiva ve a ser el d’Hisenda de tota la vida, Jordi Fortuny, n’ha fet públic el contingut aquest matí desvinculant-lo de qualsevol acció partidista relacionada amb el debat obert amb comuns i Podem i presentant la proposta com “estrictament tècnica”. Entre altres coses perquè bona part dels 8 MEUR que configuren el primer intent d’adaptar els comptes a la realitat actual responen a “obligacions contractuals, pagament i amortització de crèdits (només en aquest apartat cal sumar 2,2 MEUR) i l’increment de retribució marcat per l’Estat del 2% als funcionaris, en el marc d’un augment de la inflació del 6%”.

Per poder “donar cobertura” a aquestes necessitats “ineludibles” calen 5,6 MEUR. Tanmateix, en aquest apartat s’hi ha inclòs 250.000 euros de contracte de salvament de platges i senyalització. El contracte “és una prioritat per mantenir el nivell de seguretat a més platges i més temps” i inclou “un augment del sou dels socorristes d’acord amb el salari base”, puntualitzava Fortuny.

En un segon capítol del modificatiu (que s’està donant a conèixer a l’oposició com un tot i que es portarà a votació dilluns vinent a la corresponent sessió informativa per saber per on van els trets) s’hi afegeixen inversions per valor de 2,1 MEUR. En aquest cas, els diners estan destinats a la construcció d’un nou gimnàs i vestidors a la piscina de Sant Pere i Sant Pau (1,5 MEUR); l’adquisició de material per a la Guàrdia Urbana (90.000 euros); la restauració de les gotellades de l’edifici de la policia local (120.000 euros); càmeres de vigilància per a la Part Alta (150.000 euros); l’adquisició d’un vehicle per a Protecció Civil (35.000 euros) i dotació per externalitzar els informes per la redacció del nou pla general urbanístic. “Són inversions que entenem no poden esperar. No té sentit endarrerir-les dos mesos”, justificava el conseller.

“No crec que cap grup de l’oposició es negui a qüestions que afecten la seguretat i pagaments obligats. Seria una frivolitat”, afegia amb la voluntat de marcar relat, deixant clar que en cas de no aprovar-se “es pagaria segons la legislació vigent- de forma automàtica el deute amb els bancs i es garantirien les retribucions bàsiques dels funcionaris. Però res més. Per això aquest modificatiu és necessari per posar el comptador a zero. No podrem fer nous modificatius sense aprovar aquest. El pagament als bancs no es pot fer esperar”.

Per aconseguir quadrar els números i arreplegar 8 milions d’euros d’un pressupost zombi, s’han posat a zero o “minoritzat” diferents partides del 2021. Entre d’altres algunes relatives al capítol de personal i les relacionades amb les festes de Sant Magí i Santa Tecla. Les assignacions pressupostàries, en tot cas, estan garantides a partir de la liquidació del romanent de tresoreria positiu de l’any passat, que es tancarà el mes de març.

Del que no ha volgut parlar Fortuny és de l’estat de les converses amb ECP. “Jo avui he vingut a parlar del meu llibre. És un tema que segueix el seu curs i qualsevol cosa que digués podria interferir”, rematava amb prudència Fortuny, integrant de l’equip negociador. Un exemple de la dualitat de la matèria, només a l’abast d’un químic de formació.

J.S.