.

Imatge de la roda de premsa d’aquesta tarda al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona. Foto: Twitter ERC

Avui s’enceta el mes decisiu per conèixer si l’ajuntament de Tarragona tindrà pressupostos nous per l’any vinent o haurà de prorrogar els actuals. Arribar a finals de desembre amb els comptes aprovats en plenari és el límit temporal i polític que s’ha imposat l’equip de govern, en minoria, aquesta tarda en roda de premsa. Un contacte informatiu destinat a plantejar realitats i deixar enrere els preliminars de terminologia gruixuda enfocats, bàsicament, a crear relat. La compareixença al Saló de Plens ha servit tant per fixar el punt de partida econòmic com l’estratègia diplomàtica de futur, que sembla passar per un acord estratègic amb En Comú Podem de cara a aconseguir el vot que falta per garantir la majoria. En aquest sentit, l’increment de fins a 600.000 euros aprovat pel Consell Rector de l’Institut Municipal de Serveis Socials gràcies a l’abstenció de l’oposició van en la línia reclamada per la formació que té, ara, com a única regidora Carla Aguilar-Cunill.

El conseller de Serveis Generals, Jordi Fortuny, ha explicat que els pressupostos només contemplen “les partides corrents i les obligacions de pagament”. En total, 168 milions d’euros que són, exclusivament, la previsió d’ingressos per l’any vinent. A aquest esquelet cal sumar-hi les inversions, que haurien de pujar 11 milions d’euros més. D’aquesta xifra se’n tenen 5 milions garantits per l’increment de l’aportació de l’Estat fruit d’una major recaptació dels impostos generals que es deriven a les hisendes locals. En faltarien, per tant, 6 milions més, que Fortuny espera obtenir del romanent de tresoreria. Ara bé, la liquidació del 2021 no es tancarà fins al pròxim mes de març, per la qual cosa, “i per poder tot allò que els tarragonins estem acostumats a fer” (un eufemisme que engloba des de les festes de Santa Tecla fins a Tarraco Viva), caldrà, en primer lloc, complir amb les expectatives d’estalvi i jugar posteriorment “amb les modificacions pressupostàries”. Dit en romà paladí, obrir partides encara que siguin simbòliques per després dotar-les de contingut.

Fortuny ha insistit en l’esvoranc provocat als pressupostos per la sentència del Tribunal Constitucional que es carregava el mètode de càlcul de la plusvàlua, i que els serveis tècnics de la casa gran han avaluat finalment en gairebé 3,2 milions d’euros menys sobre el planificat d’ingressos per al 2022 (8 milions en total). “Amb aquests diners i amb l’actualització que volíem fer de l’IBI i de la taxa d’escombraries tot quadrava”, ha assenyalat. I ho feia sense necessitat d’esperar a un romanent que es pot utilitzar com a pla alternatiu només “de forma excepcional” arran de les circumstàncies generades per la pandèmia. “El que no hem de fer -ha advertit- és acostumar-nos a fer-ne ús de manera permanent, perquè no sabem quan s’acabarà” l’autorització donada des de l’Estat i la Unió Europea per suspendre temporalment els mecanismes de límit de despesa de les administracions

Fortuny no renuncia a què el govern central accepti l’esmena proposada al senat per ERC de crear un fons extraordinari de 1.500 milions d’euros a repartir entre els ajuntaments de l’Estat de cara a pal·liar els efectes de la resolució de la plusvàlua. Però com la seva feina és viure de realitats, ha deixat clar que les inversions necessitaran eixugar els crèdits pendents, “alguns dels quals estan demanats des del segle passat i d’altres per sortir-se’n de la crisi del 2008”, i buscar nous préstecs “que tinguin un preu d’amortització menor. Això podem fer-ho perquè tenim capacitat financera suficient”. En definitiva, seguir la pauta habitual d’un ajuntament en el qual des de temps d’Escipió “fins i tot per comprar una cadira havies de demanar un crèdit” perquè els comptes estaven plens de bonys.

El que ha deixat clar Fortuny, i ha refermat tot seguit el portaveu municipal d’ERC, Xavi Puig, és que en el capítol d’inversions per l’any vinent “no renunciarem a tres coses. Farem inversions en l’espai públic i equipaments que donen vida a la ciutat i fomenten tant la cohesió com la sostenibilitat. En segon lloc, serà un pressupost destinat a reactivar l’economia i que segueixi les petjades del Pla de Reactivació Econòmica. I finalment, i molt especialment, caldrà tenir-los aprovats des de principis d’any per aprofitar l’efecte multiplicador dels fons europeus Next Generation”. En aquest sentit, Fortuny ha deixat clar que caldrà “ser competitius respecte a la resta de ciutats en aquesta partida que es juga a Europa”.

Hi ha una altra pota decisiva, com és la de l’aposta per incrementar la dotació de l’Institut Municipal de Serveis Socials. La regidora responsable de l’àrea, Inés Solé, n’ha defensat l’increment fins a poc més de 12 milions d’euros de cara a l’any vinent (un 4,89% superior a l’actual) emfatitzant la importància “de poder fer front a l’emergència social i la cobertura dels drets bàsics de la ciutadania”, i deixant clar de pas que “és mentida que només afecta una capa de la població. Tots en podem acabar sent usuaris”. La cupaire també ha aprofitat per fer valdre el grau d’execució del pressupost d’enguany, “que arriba al 95%”, un aspecte en el que sempre han incidit les anticapitalistes davant l’inexplicable superàvit de gestions anteriors. “Serveis Socials és una aposta clau d’aquest govern”, ha assegurat amb fermesa, explicant com els 600.000 euros de més amb què es dotarà l’àrea aniran a millorar les retribucions dels treballadors i la seva formació; una revifada en la prestació de serveis com la teleassistència; una major cura en la gent gran i immigrants; treure el màxim rendiment Punt d’Assessorament Energètic; dotar a l’IMSS d’un Pla d’Igualtat i fer front a les carències de les persones sense sostre.

Plantejat el tauler, ara falta saber com es mouran les fitxes. Fortuny ha assenyalat que s’ha enviat la documentació estrictament econòmica a tots els grups polítics, si bé per ara l’únic amb el qual han obert converses és amb ECP. I perquè només amb ells? “Ens han tramès una llista d’objectius que volen fer entrar al pressupost (majoritàriament dirigits a un augment de dotació a Serveis Socials) que trobem raonable i que estem estudiant”. I aquest serà, precisament, el camí d’actuació de cara a les negociacions amb la resta de partits. “Volem que tots els partits ens enviïn les seves propostes i els convidem que les facin”, explicava Puig. I Fortuny rematava que aquesta és l’estratègia escollida pel govern de cara a evitar que, un cop perfilades les inversions, s’obri el meló d’aquestes sí o no. De fet, el regidor de sumes i restes ha estat especialment revelador en dos punts. El primer és que “políticament tenim un marge de maniobra política total a l’hora d’atendre les propostes de la resta de grups perquè l’important és aprovar aquest pressupost”. I l’altre punt, que no és pas menor, és que totes aquelles formacions amb les quals s’arribi a un acord s’hauran de comprometre, també, a aprovar les modificacions pressupostàries posteriors (i que configuren la personalitat política de tot plegat com la de l’equip de govern) un cop liquidat el romanent d’enguany. Perquè si no seria pa per avui i fam per demà.

J.S.