.

.

TOTS 21


El portaveu de l’equip negociador del govern, Xavier Puig. Foto: ERC

El portaveu de l’equip negociador d’ERC, CUP i Junts a l’ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, ha sortit al pas aquest migdia del comunicat fet públic des del grup municipal socialista de bon matí en el qual es posicionava en contra de continuar les converses per arribar a un acord de cara als pressupostos de l’any vinent. “Volem manifestar la nostra sorpresa davant el canvi de rumb, el tomb de volant, que ha fet el PSC tancant la porta a qualsevol situació de diàleg per bé de la ciutat”. El regidor republicà afirmava “no entendre” la decisió. “Ens sona una mica a excusa”, assegurava. “Des del PSC es remeten a unes declaracions de membres del govern de l’alcalde Ricomà” que haurien torpedinat l’ambient de diàleg. “Ara bé, algú ens pot dir quin membre del govern ha fet alguna declaració hostil i que vagi en contra de la línia de diàleg que cal a la ciutat? Jo crec que no les ha fet ningú. Qui vol fer coses troba la manera de fer-les i qui no les vol fer, troba excuses”. De fet, “sembla una broma de mal gust atès que ahir era el Dia dels Innocents”, reblava el conseller d’ERC.

Puig afegia que “avui teníem trobada amb ells per retornar-los, cara a cara i en mà, el document que ens havien fet arribar en el seu moment amb unes propostes que entenem raonables i positives. I al final han anul·lat la cita. Nosaltres no ens hem aixecat de cap taula, s’han aixecat ells agafant per sorpresa a tothom i de manera forçada i inexplicable”. Més enllà d’aquest posicionament actual dels socialistes, el portaveu de l’equip de govern garantia que “seguim estenent la mà al diàleg amb tothom. Els pressupostos són pel bé de Tarragona. I la nostra feina és pencar i dialogar cada dia de l’any”.

El regidor ha detallat, a preguntes dels periodistes, quins havien estat els dos apropaments entres les dues trinxeres. “Una d’elles va ser potser més distant. A l’altra els havíem demanat que fessin propostes. En van portar un document, si bé certament van arribar tard per entrar als pressupostos d’enguany. Tècnicament -assegurava- no era possible. Però un cop vam ajornar la convocatòria del ple” d’aprovació dels pressupostos, previst en un inici per aquest dijous dia 30, “hi havia més temps per poder donar una resposta i estudiar-la a fons”.

Puig en tot cas, sí que ha precisat límits a qualsevol cimera amb l’oposició. “Nosaltres, el model de ciutat el tenim molt clar”, deixava dit amb majúscules tenint en compte que des del PSC es pretenia obrir una negociació que anés més enllà de l’aprovació dels pressupostos. “En tot cas, no puc valorar ni entrar en especulacions sobre què hauria passat. Ens hem assabentat per la premsa que desconvocaven la reunió per avui, i això a nivell formal també deixa molt a desitjar. El nostre posicionament és que ens trobaran oberts sempre per parlar del bé de la ciutat. Res més”.

La següent pantalla que s’obre ara és conèixer fins quan es podrà mantenir aquest impasse, i quin termini es marca l’equip de govern per portar els comptes a ratificació del plenari. I en aquest camp, Puig no ha estat taxatiu en dia i hora concreta, però ha deixat clar que com més aviat, millor. “No descobrim res si diem que Tarragona necessita que fem pinya perquè la situació és difícil. Estan confluint diverses crisis. La ciutadania, en molts aspectes, pateix i tenim un context d’oportunitat amb els fons Next Generation per fer inversions importants. Per tant, a la ciutat li fa bé que ens posem d’acord com més aviat millor per aprovar uns pressupostos. I a la ciutat no li van bé aquestes maniobres de bloqueig, de voler desgastar el govern o de batalles partidistes. És evident que com més aviat ens posem d’acord, la ciutat hi sortirà guanyant. La posició del govern és no dilatar els tempos. Però no tenim la majoria, i els altres grups poden imposar ritmes més lents. El que demanem és que no facin esperar la ciutat”, reconeixia.

J.S.