.

La formació Ensemble O Vos Omnes

La formació Ensemble O Vos Omnes

El proper divendres, 7 d’octubre, arrenca la temporada de tardor de l’Auditori Josep Carreras, amb el concert de l’Ensemble O Vos Omnes, a partir de les 21.30 h. En aquest concert l’agrupació, dirigida per Xavier Pastrana i formada pels violinistes Ricard Renart i Maria Roca, el violoncel·lista Oleguer Aymamí, el contrabaixista Mario Lisarde i l’organista Dani Espasa, proposa acostar-se a la figura de dos gegants de la música clàssica a partir d’obres petites i de factura quotidiana.

Les misses brevis eren obres per a celebracions eclesiàstiques d’importància menor i tot en elles era miniaturitzat. Si en les obres destinades a coronacions, aniversaris o grans dates senyalades del calendari les proporcions augmentaven fins a tenir obres amb cor, gran orquestra i solistes, en les misses brevis trobem tot el contrari: l’orquestra queda reduïda a la mínima expressió, els solistes formen part del cor i els moviments es comprimeixen per tal que la durada total s’ajusti a la brevetat necessària.

Aquestes limitacions podrien restar interès en les obres, però posades en mans de genis com Mozart i Haydn es transformen en peces d’orfebreria fina. En una missa brevis de Mozart, per exemple, podem sentir en pocs minuts recursos que després trobem al mateix Requiem o en el moviment més cèlebre de la seva última simfonia. En el cas de F. J. Haydn, podrem sentir dues misses que representen l’inici i el final de la seva vida com a compositor: la Missa Brevis Rorate de Coeli és una composició del Haydn estudiant, encara cantor, mentre que la Missa Brevis Sancti Joannis de Deo és una obra de maduresa, de l’últim període i, malgrat la seva curta durada, una de les millors obres sacres del seu catàleg.

És un concert proper tant per les seves dimensions físiques com musicals on es podrà descobrir com el geni és sempre geni, tant en les grans obres com en aquelles de menys transcendència.