.

L'advocada Irene Mallol, al seu despatx. Foto: ACN

L’advocada de l’empresa de transports Jordi Besora, Irene Mallol, ha celebrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en què declara “il·legal” el cèntim sanitari. La reclamació d’aquesta empresa de Montblanc és la que el TSJC va derivar a Europa perquè determinés si l’impost vulnerava la directiva europea. Mallol ha assegurat que la sentència permet que, a partir d’ara, qualsevol particular o empresa de transport pugui tirar endavant la seva reclamació perquè se li retorni l’import recaptat. L’advocada tarragonina iniciarà la reclamació dels 6,1 MEUR de les 85 empreses que representa el seu bufet.

El telèfon de l’advocada del bufet tarragoní Mallol Associats treia fum aquest dijous. Tot i que esperaven un pronunciament favorable d’Europa al seu requeriment no confiaven que fos tan positiu. “Estem molt contents perquè la sentència deixa clar que l’impost és il·legal perquè es va crear sense cap finalitat específica i només amb fins pressupostaris, i també ens resol el tema dels efectes de la sentència en el temps que no ho limita. Per tant, a partir de demà, qualsevol particular o empresa de transport pot continuar reclamant la devolució”, ha assegurat.

La lletrada va iniciar aquest litigi representant a l’empresa de transports de Montblanc Jordi Besora, a la demanda final que està en mans del TSJC s’hi van afegir una seixantena d’empreses tarragonines, però des del passat mes d’octubre l’advocada ja ha sumat 25 nous clients per aquest motiu. “La quantitat que reclamem nosaltres són 6,1 MEUR”, ha afegit.

Aquests 6,1 MEUR formen part del total de la recaptació de l’impost de 13.000 MEUR que l’Estat va fer entre el 2002 i el 2012, ja que al 2013 es va derogar la mesura. Amb tot, Mallol ja ha deixat clar que el total de la recaptació no s’haurà de tornar mai. “Els particulars no acostumem a guardar els tiquets, hi ha empreses que malauradament ja han plegat i, a més, hi ha un tema de temps perquè només es pot reclamar el dels darrers quatre anys”, ha afegit. L’advocada creu que, en els millors dels casos, l’Estat estarà obligat a tornar un 25% del total recaptat.

El cèntim sanitari

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha declarat il·legal el cèntim sanitari aquest dijous perquè vulnera la directiva comunitària sobre impostos especials. La sentència té caràcter retroactiu, perquè els jutges de Luxemburg acusen “la Generalitat i el govern espanyol” de no haver actuat “de bona fe al mantenir aquest tribut durant més de deu anys”, ignorant els dictàmens anteriors que ja advertien de la seva il·legalitat.

El litigi prové d’una reclamació presentada per l’empresa tarragonina Transports Jordi Besora S.L., que assegura haver pagat 45.632,38 euros entre el 2005 i el 2008 per l’impost del cèntim sanitari. L’empresa exigeix que se li retornin els diners i arran de la seva denúncia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va demanar a Europa que aclarís si la taxa està o no en conformitat amb la directiva europea d’impostos especials.