.

Nidificació de la gavina corsa al Port de Tarragona. Foto: Cedida

Any rere any, l’Autoritat Portuària dedica recursos econòmics i humans per fer seguiment i protegir les zones de nidificació des de que apareixen els primers nius (mitjans de març) fins que marxen els últims polls (principis de juliol). Després, la majoria d’exemplars abandonen les colònies quan acaba el període de cria.

L’any 2019 es van censar 1.043 parelles al Port de Tarragona d’un total de 3.555 a tot Catalunya. La tendència observada des del 2015 és l’estabilització de la població. Les principals localitzacions d’aquesta au migratòria son al Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb 2.101 parelles a la Punta de la Banya i les Salines de la Tancada.

Una reducció de la nidificació per causes naturals

Aquest any al Port de Tarragona s’han pogut identificar 406 nius amb postes d’entre 1 i 4 ous cada un, que en comparació amb anys anteriors representa una reducció de més del 50%.

La principal hipòtesis per explicar aquesta reducció és l’ocupació de territori per colònies de cria de Gavià argentat, importants depredadores de nius de la Gavina corsa, fent-les sentir amenaçades.

Un altre factor a tenir en compte per explicar aquesta davallada son les pluges del mes d’abril, que han registrat 124,5 l/m2 al Port, produint grans entollaments a les esplanades i provocant que els exemplars busquessin altres zones de nidificació.

Aquest canvi de la localització de la nidificació, per causes naturals, pot no tenir rellevància en el nombre d’espècimens que hi ha a Catalunya, que en els últims anys s’ha mantingut estable.

El Port de Tarragona segueix treballant per protegir les zones de cria

El Port de Tarragona’ continua amb el seu compromís mediambiental i de sostenibilitat realitzant diferents tasques’, subratlla en un comunicat. Entre les diferents actuacions que ha realitzat el Port en aquest sentit, hi ha la senyalització de les colònies, la col·locació de tanques per delimitar i protegir les zones de cria i a l’hora garantir l’activitat portuària i la restricció de l’accés a les colònies.

Des del Port de Tarragona es realitza també un seguiment continuat de les colònies i de l’evolució dels polls en col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, i abans que abandonin la zona, es du a terme el seu anellament.

Aquesta acció ha permès fer el seguiment de la migració de cada exemplar i del retorn a les zones de cria. D’aquesta manera, s’ha pogut constatar que molts dels adults reproductors presents al Port de Tarragona ja van néixer aquí i han tornat per nidificar-hi.