.

.

TOTS 21


Panorámica general del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Foto: ACN

L’Arxiu Històric i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona tenen previst obrir al públic els dies 18 i 19 de maig, respectivament. Així ho ha explicat aquest dilluns el Departament de Cultura en un comunicat, el dia en què passen a la fase 1 les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Pel que fa a les biblioteques, els lectors podran recuperar el préstec a la Biblioteca Pública de Tarragona a partir del dia 25 de maig. El treball presencial a l’edifici s’iniciarà uns dies abans. El Sistema de Lectura Pública de Catalunya està format actualment per 411 equipaments i 12 bibliobusos.

El Departament de Cultura ha explicat que elabora plans sectorials de desconfinament per proporcionar “seguretat als treballadors de la cultura i confiança als públics dels espais i dels equipaments culturals que han d’anar retornant a l’activitat, com és el cas dels que es troben en les tres regions sanitàries que aquest dilluns passen a la fase 1” que són l’Alt Pirineu i l’Aran, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. Així mateix, destaca que la desescalada serà “asimètrica i progressiva”.

En el cas, dels arxius que gestiona el Departament de Cultura (Arxiu Nacional de Catalunya, Arxiu Històric de Girona, Arxiu Històric de Tarragona i Arxiu Històric de Lleida), ja es va fent des de la setmana passada la feina prèvia de preparar els equipaments amb les senyalitzacions i instal·lació de proteccions adients. La previsió és començar a treballar internament de forma presencial en aquests edificis. Dels arxius que gestiona la Generalitat, l’Històric de Tarragona té previst obrir al públic el dia 18 de maig. Actualment segueix oferint servei telemàtic.

Segons el Departament, Catalunya té nombrosos i molt diversos arxius i reconeix que “hi ha tot de casuístiques”. Alguns arxius han manifestat, tal com s’explica al comunicat, que mantindran de moment el teletreball i l’atenció en línia les demandes dels usuaris. Arxius com el municipal d’Amposta o el Comarcal del Baix Empordà han mantingut el treball de forma presencial.

Del total de 116 museus registrats a Catalunya, n’hi ha 15 en els tres primers territoris que passaran a la fase 1. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) treballa amb la previsió de reobrir al públic dimarts vinent dia 19 de maig, i no el dilluns 18, atès que els dilluns té tancat. La resta de museus estan treballant també per a una obertura de portes que es comunicarà els propers dies.

Tot i que espais escènics i teatres poden reobrir aquest dilluns si es troben en àrea de fase 1, les mesures de seguretat dificulten les representacions perquè els actors han de complir el distanciament social. La limitació de l’aforament al 30 per cent dificulta la recuperació de l’activitat per raons econòmiques. Les sales d’exhibició de cinema poden reobrir també aquest dilluns 11 de maig en els territoris que passen a fase 1.

Les galeries d’art i les llibreries, que formen part del petit comerç, van poder obrir el passat dilluns 4 de maig complint les corresponents mesures. Monuments i jaciments arqueològics recuperaran el treball presencial de personal quan entrin en la fase 2 de desconfinament.

Redacció