Una de les prioritats de la política municipal de l’Ajuntament de Tarragona en aquest mandat és la conservació i millora dels elements patrimonials de la ciutat, amb un especial interès als monuments romans catalogats com a Patrimoni de la Humanitat. És en aquest context que la conselleria de Patrimoni tarragonina segueix treballant en la dignificació d’un dels monuments més emblemàtics de la Tàrraco romana com és la torre del Pretori, el seu conjunt monumental i, per extensió i proximitat, també les voltes i la capçalera del Circ annexes.
Tot plegat està sent objecte d’una important transformació que el regidor Nacho García Latorre considera “necessària i alhora molt esperada i que a més està donant els seus fruits, com el recent premi que va de guanyar l’empresa encarregada de la restauració de les tres façanes”. García Latorre ha visitat aquest dilluns el monument per conèixer de primera mà les tres intervencions conjuntes que es realitzen actualment, en les quals el consistori tarragoní hi ha invertit al voltant de 600.000€.
El Pretori és un dels monuments més singulars del conjunt arqueològic de Tàrraco Patrimoni Mundial i ho és per la seva presència, però alhora pel fet de ser un monument que ha sobreviscut 2.000 anys amb usos ben diversos i que li han conformat la fisonomia actual, eclèctic però alhora únic, singular, que cal dignificar i fer prevaldre com un dels més bonics de la ciutat romana.
Els tres projectes que estan en marxa en aquesta segona meitat d’any són la millora de les escales exteriors d’accés des de la plaça del Rei, el projecte d’il·luminació i finalment el de reforç i consolidació de la volta del sarcòfag d’Hipòlit. Les obres de reforç de les escales exteriors ja estan pràcticament acabades. Ara es treballa en la llosa del tram que uneix la plaça del Rei i les escales de la terrassa de la segona planta del Pretori.
Els treballs de rehabilitació van iniciar-se el passat mes de juliol i la intervenció ha consistit en reparar les lloses de formigó armat, tant les de l’accés inferior com les escales que donen accés a la terrassa superior. Així mateix, també s’ha aprofitat per renovar l’enllumenat de la passera, millorar-ne l’estructura i adequar les baranes.
D’altra banda, la sala de la Volta del sarcòfag d’Hipòlit és, sens dubte, un espai únic, i actualment està sent recuperat després de dos anys tancat al públic per problemes estructurals de la volta. Ara, ja en plena activitat, compta amb un projecte de restauració i adequació, que consta en la consolidació dels elements existents i l’estructura de la volta, així com la restauració exhaustiva perquè torni a ser un espai expositiu destacat com fins ara.
El darrer projecte que també contempla la millora del Circ és sota el carrer Enrajolat i la volta llarga. Aquí s’està procedint a canviar i millorar la il·luminació. Els canvis es veuran aviat en les cinc voltes transversals de sota el carrer Enrajolat, dins la volta llarga, que darrerament patia de dèficit en la il·luminació. En aquest sentit, s’estan substituint tots els llums actuals per llums led, fet que millorarà substancialment els espais i la seva visita.
Finalment, ja a la Rambla Vella, les obres de millora faran que la rampa d’entrada al conjunt sigui més accessible i també guanyi en il·luminació, a més de renovar-se les instal·lacions elèctriques i la il·luminació nocturna del monument.
Redactor DiariTots21