.

L’amfiteatre de Tarragona ple d’espectadors que esperen la lluita dels gladiadors de Tarraco. Foto: Tarragona 21.

La lluita entre gladiadors és una de les activitats més importants del festival Tarraco Viva, tot un espectacle bèl·lic on el públic forma part de l’activitat. El destí del gladiador que ha perdut el combat depèn del públic, aquest ha de decidir si matar-lo i ser bel·ligerant o perdonar-li la vida.Tarraco Viva també lluita contra els mites, un dels debats més actuals és si realment existia un gest per decidir la vida o mort del gladiador, va ser una aportació de Hollywood.

L’amfiteatre de Tarragona ha rebut un any més els gladiadors de Tarraco amb una grada plena de visitants, aquests en múltiples ocasions han decidit matar el gladiador, uns 1.000 espectadors escollint el destí d’un personatge, sort que aquest acte és només una representació teatral que forma part del festival. La cávea, és a dir, la grada antigament és dividia per tres sectors i separava el seu públic segons la classe social en la qual pertanyia. Ara en l’actualitat, només es conversa una mínima part de la grada original on el públic ha pogut sentar-s’hi per veure com era una lluita de gladiadors en l’època romana.

Imatge de la lluita entre dos gladiadors de Tarraco, a la dreta l’àrbitre, anomenat summa rudis, a l’esquerra la presentadora. Foto: Tarragona 21.

Un altre mite contra el que batalla Tarraco Viva és l’idea següent: no sempre moria el gladiador en la lluita, a vegades eren només espectacles per satisfer al públic, mantenir-lo era massa car com per què morís en qualsevol exhibició. Un gladiador normalment només podia lluitar dos o tres cops a l’any i els festivals duraven un parell de dies.

Els diversos gladiadors de Tarraco. Foto: Tarragona 21.

L’acte ha començat presentant els diversos personatges que participaven en una lluita de gladiadors i les diferents categories, l’exhibició ha sigut organitzada per Tarraco Ludus. Encara que tot gira en torn al gladiador i era la peça central de l’espectacle, també participava una mena d’àrbitre, anomenat summa rudi, aquest vigilava que la batalla fos sense cap tipus de trampes i lo més neta possible. També participava Caronte, una persona que s’encarregava de rematar als gladiadors vençuts en l’arena. Aquest ésser també forma part de la mitologia, d’aquí la còpia del seu nom, Caronte era el barquer que s’encarregava de traspassar el difunt pel riu, a l’igual que la persona que tenia com ofici rematar a la persona que havia perdut el combat.

Caronte era el personatge que s’ocupava de rematar al gladiador en el combat. Foto: Tarragona 21.

Al voltant de 100.000 visitants formen part any rere any del festival Tarraco Viva, aquest espectacle en especial és un dels més famosos i que capta més l’atenció del públic turista. Aquest festival ha sigut premiat en els XXV Premis Ones Mediterrània en Tarragona per la seva tasca de divulgació històrica del patrimoni i per difondre-la de manera atractiva pel públic. Un altre esdeveniment molt important del Tarraco Viva és la representació del forum, la plaça i centre de la ciutat romana.

Imatge de la recreació del forum aquest vespre. Foto: Tarragona 21.

Imatge de dos dels personatges del forum de Tarragona. Foto: Tarragona 21.

Andrea Palma