.

Un moment de la Baixada de l’Àliga. Foto: Fabián Acidres

Detall del pom groc que duia l’Aliga. Foto: Fabián Acidres

L’Àliga de Tarragona ha abandonat la seva neutralitat política aquesta passada nit i matinada i ha mostrat la seva faceta més reivindicativa quan, puntual a la seva cita amb la Baixada de l’Àliga, ha aparegut a les escales del Pla de la Seu guarnida amb un pom de clavells grocs al bec, fent
una crida en favor de les llibertats col·lectives així com reivindicant la llibertat dels presos catalans i el retorn dels “exiliats”.

L’element del Seguici no ha volgut passar per alt el convuls moment polític que viu Catalunya. Malgrat que l’Àliga sempre ha apostat per mantenir-se en un espai de neutralitat política, els portadors consideren que l’empresonament preventiu dels líders polítics i socials de l’independentisme, així com “l’exili” de polítics, activistes i cantants “va molt més enllà del debat sobre la independència, ja que es tracta d’una vulneració de les garanties més
bàsiques de l’estat de dret”, han destacat en un comunicat.

Des del col·lectiu de portadors de l’Àliga es denuncia “el trencament de drets fonamentals com el de la llibertat d’expressió i es condemnen les represàlies i judicialització d’una qüestió política”.

La Baixada de la Mulassa. Foto: Fabián Acidres

D’altra banda, els portadors de l’Àliga, així com els seus acompanyants, han realitzat la Baixada lluint una samarreta groga amb un missatge a l’esquena on es podia llegir ‘Va per tu Dani’, en homenatge a l’aliguer Dani Grant, mort el passat 24 de gener.

Portador des de 1996, la sobtada pèrdua de l’aliguer el passat mes de gener va suposar el cop més dur que fins ara ha patit la família aliguera que, d’aquesta manera, ha volgut retre un homenatge pòstum al seu membre més carismàtic.

Precisament, el portador encarregat de realitzar la Baixada de les escales de la Catedral ha sigut Oriol Sánchez, fillol de Dani Grant. L’Oriol (27/9/1984), conegut dins de la família aliguera com el ‘tio de la barba’, va arribar a l’entitat sent un nen de la mà de Grant. És portador des de 2006 i la d’aquest any ha sigut la segona ocasió en la que baixa les escales el dia 21 a la mitjanit.