.

El foc va afectar la sala de comptadors i la instal·lació elèctrica s’ha de renovar. Foto: X/EnComuPodem

Després de les denúncies a través de les xarxes socials del grup municipal En Comú Podem a l’Ajuntament de Tarragona sobre l’incendi elèctric que ha deixat sense corrent a vint famílies de Campclar des de diumenge 24 de març, l’equip de govern ha volgut exposar el seu posicionament i recordar tot el procés que han seguit els seus diferents departaments muncipals.

En aquesta línia, el consistori ha recordat que l’incendi en el quadre de llums del bloc ubicat al carrer Riu Llobregat de Campclar es va produir, segons va informar la Guàrdia Urbana, la matinada del 24 de març de 2024 (5.30 h) i hi van acudir al lloc del sinistre diferents dotacions de Bombers, Guàrdia Urbana, SEM i Mossos d’Esquadra. Segons el mateix informe, només van resultar afectats lleus uns veïns del cinquè pis, que van rebutjar assistència mèdica. Això sí, en l’informe de la Guàrdia Urbana ja es detalla que, com a resultat de l’incendi, tota la comunitat es va quedar sense llum i també que la investigació no descarta que es tracti d’un sabotatge.

Segons el govern municipal, en el mateix escenari dels fets, i tal com estableix el protocol de Guàrdia Urbana i Serveis Socials –que permet a la Guàrdia Urbana oferir recursos habitacionals d’emergència en el mateix moment en què es produeix la urgència—, la Guàrdia Urbana es va assegurar que no hi hagués cap persona que, com a resultat del sinistre, quedés en situació de vulnerabilitat i va oferir l’ajuda que estableix el protocol. Malgrat això, cap veí la va sol·licitar, segons el mateix atestat de la Guàrdia Urbana.

Després del sinistre, l’Ajuntament assegura que durant el diumenge, dilluns i dimarts, l’Institut Municipal de Serveis Socials no va rebre cap sol·licitud d’ajuda de cap veí ni a les seves dependències ni a través de les treballadores socials desplegades a la zona. Per tant, el govern municipal contradiu En Comú Podem i “desmenteix rotundament que hagi rebut abans del 27 de març sol·licituds d’una alternativa d’urgència i que no hagi donat resposta”.

En aquesta mateix línia, l’Ajuntament explica que no és fins dimecres 27 de març que Serveis Socials rep una sol·licitud d’una família monoparental amb dos fills, un de 21 anys i l’altre de 10, que es troben a l’edifici en situació d’ocupació il·legal, i per la qual el personal de Serveis Socials es posa a treballar.


Altres notícies:


Des d’un punt de vista tècnic, segons comunica la Guàrdia Urbana, en la mateixa tarda del diumenge 24 de març, ja es va personar un tècnic d’Endesa a l’edifici sinistrat per avaluar la situació. Tanmateix, durant el matí del dimarts 26, un agent de la Guàrdia Urbana es va personar a l’edifici afectat i els veïns li van confirmar que es mantenia la situació i siguien sense subministrament elèctric, però els mateixos veïns confirmaren que l’administrador de finques havia comunicat la incidència a Endesa i havia manifestat la urgència del cas. També se’ls informa que a l’edifici, a més dels propietaris particulars, hi ha alguns habitatges propietat de fons d’inversió i grans tenidors, que es troben ocupats il·legalment.

Finalment, l’Ajuntament tarragoní ha indicat que ha volgut continuar fent seguiment de la situació de les persones afectades pel sinistre, a través de Serveis Socials i la Guàrdia Urbana, però també ha volgut recordar que l’edifici és una propietat privada i que no té competències per restablir la llum, si no que el seu marge d’actuació es limita als serveis que pot prestar com a administració.

Malgrat la impossibilitat d’actuar directament per resoldre la incidència, el consistori ha insistit en posa a diposició de les famílies afectades per ajudar en tot allò que pugui oferir mentre Endesa i la propietat, amb qui está en contacte permament, treballen perquè es restableixi el subministrament elèctric. En cas que s’allargui la situació, l’Ajuntament també ha contactat amb l’Agència Catalana de l’Habitatge per estudiar possibles solucions.