.

.

TOTS 21


El Komando Nits Q durant Sant Magí. Foto: Ajuntament

Tarragona viu immersa ja en la festa major de Santa Tecla i, per aquest motiu, l’Ajuntament desplega diferents accions preventives al voltant del consum d’alcohol durant aquests dies.

A través del Departament de Salut Pública, el consistori vol promoure un consum reponsable, especialment entre la població més jove, i ho fa seguint tres línies d’actuació: els missatges als canals informatius i xarxes socials de l’Ajuntament i al mateix programa de festes; la formació en Dispensació Responsable d’Alcohol per als professionals i les sortides del Komando Nits Q.

Sobre la necessitat de fomentar hàbits de consum responsable, la consellera Cinta Pastó, manifesta que “la prevenció, la conscienciació i la informació directament adreçada tant a les persones que surten de festa com a aquelles que dispensen alcohol són pilars fonamentals en les polítiques públiques per garantir que diversió és compatible amb seguretat, salut i respecte”.

Missatges per un consum responsable

Alguns dels missatges que la Conselleria de Salut difon a través dels canals oficials de l’Ajuntament giren al voltant d’aquests conceptes:

 • Difusió de la imatge de les Unitats de Beguda Estàndard (per a adults) -UBEs-, amb l’objectiu de prevenir el consum abusiu o de risc
 • Si s’ha de conduir, no s’ha beure, ja que l’alcohol alenteix els reflexos i augmenta el risc de patir un accident
 • Si s’ha decidit beure alcohol, és recomanable menjar abans i durant el consum
 • Es recomana combinar begudes amb alcohol amb begudes no alcohòliques i hidratar-se bé
 • El consum d’alcohol en menors és més tòxic perquè estan en període de creixement
 • Encara que siguin Festes Majors, els menors no han de beure alcohol
 • També durant les festes, les persones adultes són model per a infants i joves. Els consums dels adults són un exemple que influirà en la seva futura manera de beure

També durant els dies de les festes se senyalitzen les principals fonts d’aigua de la ciutat, per recordar la necessitat d’hidratar-se, amb un vinils al terra (l’alcohol deshidrata i per això es recorda la necessitat de beure aigua).

D’altra banda, des de fa anys, s’incorporen alguns misasatges preventius sobre el consum d’alcohol en el programa de festes, com per exemple:

 • Us recomanem el consum moderat i responsable de begudes alcohòliques
 • Si teniu previst prendre begudes alcohòliques, procureu menjar abans.
 • Si heu de conduir, no begueu alcohol, ja que altera seriosament les facultats necessàries per a la conducció

Formació per a professionals

En l’apartat de formació als professionals, s’ha fet formació en Dispensació Responsable d’Alcohol per a professionals que atenen les barres durant les festes. Enguany s’han format 58 persones i, des de 2014, un total de 189.

El contingut de la formació és el següent:

 • L’alcohol com a substància. Plaers i riscos
 • Normativa sobre la venda de begudes alcohòliques
 • L’alcohol i els menors d’edat
 • Recomanacions i estratègies per una dispensació responsable de les begudes alcohòliques

Al personal format se l’acredita amb un certificat del curs i un cartell plastificat perquè estigui visible a les barres, recordant la prohibició de la venda d’alcohol a menors.

Prevenció a peu de carrer

El grup de joves agents de salut Komando Nits Q farà dues intervencions itinerants, de 22 a 2 h de la matinada durant les festes de Santa Tecla.

 • Dissabte 17 de setembre: principalment per la zona del Camp de Mart, però també per la plaça de la Font, pel Parc Saavedra, Via de l’Imperi, escales del passeig de Sant Antoni, parc de la Reconciliació, passeig de les Palmeres, escales de la baixada al Miracle…
 • Dijous 22 de setembre (la Vigília): també centraran la intervenció en els mateixos indrets, tot i que poden modificar el lloc en funció d’on es reuneixi el jovent.

El grup Komando Nits Q és un grup de joves agents de salut que fa una intervenció preventiva sense judicis de valor, de forma proactiva i respectuosa, amb el lema “Si vols, t’informen. Si et cal, en parlem”. El Komando té com objectiu ajudar a gestionar millor els plaers de la nit i prevenir els riscos associats als consums de drogues, principalment de l’alcohol.

La targeta de presentació, el kit dels plaers, porta, entre d’altres, informació sobre el Servei d’assessorament sobre drogues que s’ofereix des del Servei de prevenció de les addiccions; informació sobre l’Oficina Jove i l’Espai Jove Kesse; o un preservatiu amb el lema de “Beure massa no és excusa” i “Només el sí, és si”.

També fan la intervenció en coordinació amb els agents d’igualtat del Punt Lila i Arc Iris i la Guàrida Urbana, per orientar si s’escau el jovent sobre on poden adreçar-se si pateixen algun tipus d’assetjament; distribueixen missatges preventius vinculats a la campanya “Respecta’m”; i enguany informaran sobre els punts on es podran recollir els tapagots per protegir contra la submissió química.

Teatre educatiu per al públic més jove

Escena de Max in Love-Respecta’m. Foto: Ajuntament

Com ja és tradició durant les festes, el proper dia 18 de setembre, de 20 a 21.30 h, l’Antiga Audiència acollirà una representació gratuïta oberta a la ciutadania de l’obra teatral Max in Love-Respecta’m.

Max in Love-Respecta’m és una proposta educativa que s’emmarca dins la línia preventiva de l’educació entre iguals. Els set protagonistes són nois i noies d’entre 14 i 17 anys seleccionats entre l’alumnat dels diversos centres educatius de secundària del municipi. Adreçada principalment a l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat, té com a objectiu principal la prevenció dels riscos associats als consums de drogues i l’abús de les tecnologies.

D’altra banda, com que des dels inicis incorpora la perspectiva de gènere i està vinculada al projecte global de ciutat RESPECTA’M, un altre dels seus objectius és aconseguir la millora de les condicions ambientals i educatives de la ciutadania, prevenint les conductes sexistes i qualsevol tipus de violència sexual en diferents contextos (oci nocturn, àmbit educatiu, àmbit laboral…).

L’obra aborda temes com la sexualitat, els tabús, la identitat sexual, l’amor romàntic, les primeres vegades, l’alcohol, les drogues il·legals, les tecnologies, les conductes sexistes, el botellot, les festes locals…

Redacció