.

Formacions del Bonavista i del Ràcing de Bonavista en el derbi disputat el passat diumenge.Foto: Tarragona21

Formacions del Bonavista i del Ràcing de Bonavista en el derbi disputat el passat diumenge. Foto: Tarragona21

L’Ajuntament de Tarragona posarà ordre a l’històric caos d’irregularitats que inunden els camps de futbol municipals de la ciutat i al qual mai els diferents consistoris s’havien volgut enfrontar. Amb l’anterior regidor d’Esports, Javier Villamayor, es va obrir la porta a regularitzar els usos dels clubs, que freguen o entren directament en la il·legalitat, i ara, la nova regidora d’Esports, Isabel Negueruela, ha agafat també el toro per les banyes. L’estiu que ve, abans de la propera temporada, hi haurà una nova ordenança que regularitzarà l’actual caos.

Sublloguer dels camps sense que en tingui constància l’Ajuntament, explotació dels bars sense concurs públic, patrimonialització dels camps en detriment d’altres equips…. La llista d’irregularitats és àmplia i ha esclatat aquests dies justament per un conflicte sorgit al camp de futbol del Camp Clar quan el modest FC Tàrraco, que milita a Quarta Territorial, era víctima d’un robatori als vestidors, mentre els jugadors disputaven un partit de lliga, vestidors que estaven oberts perquè al club no se li van facilitar les claus. La premsa s’ha llençat damunt l’Ajuntament per demanar explicacions i aquest ha reaccionat fent públic un procés de regularització que portava quatre mesos tramitant-se.

Temps enrere es va viure un conflicte entre els dos equips de Bonavista -la Cultural i el Ràcing- quan el segon no disposava de claus per entrar al camp municipal perquè el Bonavista no li cedia. Ara hi ha dues entrades habilitades al camp, una per cada equip. És un dels molts conflictes que poblen els camps de la territorial.

El cas de la Canonja

La temporada passada, l’Ajuntament de la Canonja va decidir entomar el tema del bar del camp municipal i el va treure a concurs, segons va comentar recentment a Tarragona21 el regidor d’Esports, Paco Domínguez. El servei que es prestava no estava regularitzat i es podia caure en la il·legalitat. Altres equips de Tarragona han mostrat la seva protesta a Tarragona21 en denunciar que se’ls demana el pagament d’un lloguer als clubs ‘titulars’ del camp per entrenar en unes instal·lacions que són municipals.

La regidora d'Esports, Isabel Negueruela, i el gerent del Patronat Municipal d'Esports, Ramon Cuadrat. Foto: Tarragona21

La regidora d’Esports, Isabel Negueruela, i el gerent del Patronat Municipal d’Esports, Ramon Cuadrat, avui en roda de premsa. Foto: Tarragona21

Nova ordenança municipal

Ara, l’Ajuntament de Tarragona està enllestint una nova ordenança sobre la gestió dels camps de futbol municipals. La consellera d’Esports ha comparegut aquest dimarts en roda de premsa per explicar els detalls de la tramitació d’aquesta normativa.

Actualment la ciutat de Tarragona disposa de nou camps de gespa artificial i un de gespa natural. Un dels de gespa artificial i el de gespa natural tenen la gestió cedida al Nàstic per un període de 30 anys. Els vuit camps de gespa artificial restants, ubicats a Sant Salvador, Bonavista, Torreforta, Icomar, Sant Pere i Sant Pau, Campclar, La Granja i La Floresta, estan gestionats directament pels equips dels barris on estan ubicats.

L’ordenança que ha de regular la gestió d’aquestes instal·lacions “ja es troba en la fase final de la redacció”. En breu serà revisada per la Comissió d’Estudi, tràmit indispensable per a l’aprovació inicial al plenari. Es preveu que l’ordenança estigui plenament vigent aquest estiu, a punt per al proper curs esportiu.

Isabel Negueruela, ha explicat que “la intenció de l’equip de govern és que continuïn sent els clubs del barri els qui gestionin els camps de futbol, però amb una normativa general més clara i comuna per a totes les instal·lacions”.

La futura ordenança regularà aspectes polèmics com els drets i deures dels usuaris, la gestió del material i les claus dels camps municipals o les limitacions específiques en qüestions com el tabac, les begudes, el menjar o el servei de bar.

Cessions a precari

“És un tema complex, no és fàcil”, ha reconegut la regidora. Al seu torn, el gerent del Patronat Municipal d’Esports, Ramon Cuadrat, ha afirmat que la relació entre el consistori i els clubs al respecte dels camps “és legal”, a partir d’una “cessió a precari” “que ara s’haurà de regular millor”. Que la relació entre clubs i Ajuntament pugui ser més o menys correcta no obsta per dubtar de la relació dels clubs amb organismes públics d’inspecció. Aquests casos van fer que ja l’anterior regidor d’Esports, Javier Villamayor, comencés a entomar el problema, però els canvis en el cartipàs municipal amb la seva dedicació principal als Jocs Mediterranis i el fet de deixar Esports va congelar la proposta de regularització.

El problema s’ha eternitzat perquè és una patata calenta pel potencial conflicte polític que podria sorgir amb tants clubs que tenen tant de pes als barris. L’actual consistori insisteix que no es vol retallar els ingressos dels clubs, sinó repartir-los de forma correcta.

Així, la pràctica del subllogar els camps per part dels clubs ‘titulars’ del camp serà eradicada. Qui percebrà el lloguer serà l’Ajuntament, que al seu temps pagarà al club ‘titular’ pel manteniment del camp. Actualment, molts clubs sublloguen a empreses, altres clubs o escoles un camp que és municipal i que ells utilitzen com si en fossin els únics titulars. Qüestions també polèmiques com els horaris d’entrenament o la cessió de les claus de les intal·lacions seran gestionades per l’Ajuntament a través del Patronat Municipal d’Esports i no pels clubs ‘titulars’.

Per evitar conflictes, el tema s’està abordant directament amb els clubs i ja hi ha hagut reunions, que continuaran amb una més general amb tots ells. El consistori vol que quatlli la idea que no els volen retallar ingressos, sinó regularitzar-ho, ja que els ingressos arribaran pels serveis que els clubs presten pel manteniment dels camps.

J. Garcia