.

.

TOTS 21

Imatge del camp de plaques fotovoltaiques instal.lades per l’Ajuntament del Catllar. Foto: Cedida

L’Ajuntament del Catllar ha entrat en el món de l’energia fotovoltaica amb la primera instal.lació municipal construïda al municipi. El primer camp de plaques solars “és una aposta ferma per la transició energètica” i per això ha posat en marxa una instal·lació solar fotovoltaica de 40kW i 90 plaques al complex escolar municipal, ha destacat a Tots21 el regidor de Transició energètica i Noves Tecnologies, Francesc Saigí.

Aquesta instal·lació, situada al sostre de l’edifici nou, que a més de l’Institut Escola L’Agulla alberga l’Escola Municipal de Música, produeix aproximadament el 50% el consum dels edificis educatius, reduint el consum de la xarxa pública.

El regidor ha comentat que des de fa dos anys l’Ajuntament estava treballant per instal.lar les primeres plaques solars municipals, amb un preestudi inicial. “Aquest serà l’inici de la instal.lació de plaques fotovoltaiques, però continuarem instal.lant-ne més”.

Aquesta primera instal·lació permetrà al consistori catllarenc estudiar el funcionament de l’energia fotovoltaica en edificis municipals i ajudarà a planificar les properes actuacions en aquest àmbit. “Estudiarem els consums i on produir aquesta energia per determinar els edificis municipals que puguin ser susceptibles de rebre plaques fotovoltaiques”, ha afirmat Saigí. Tot un repte per ajudar a la descarbonització de l’energia elèctrica al municipi.

Saigí ha destacat també que “aquesta instal·lació pot permetre que altres dependències municipals puguin consumir els excedents quan les escoles no tinguin ús. D’altra banda, aquests excedents són una petita injecció d’energia verda a la xarxa pública”.

El pressupost de licitació era de 46.360,47€ (IVA inclòs) i es va adjudicar i certificar a l’empresa SOLCAM per 41.784,07€ (IVA inclòs), amb una baixa de 9,8713%. Es van instal·lar 90 plaques amb una superfície total de captació de 194,22m2.

La instal.lació de plaques forma part d’un programa de l’Ajuntament en pro de la transició energètica, que inclourà més endavant la instal.lació de cargadors elèctrics per a vehicles i la renovació de l’enllument públic.

Jaume Garcia