.

Reus se suma a la commemoració del 25N. Foto: Pixabay

Des de l’1 de gener fins al 31 d’octubre d’enguany, l’Ajuntament de Reus ha atès 224 dones per violència masclista a través de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i/o del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Per diversos motius, l’OAV ha atès 189 dones i el SIAD, 291. Del total de les 470 dones ateses pels dos serveis d’atenció a les dones, 128 han estat ateses pels dos serveis i 224 han estat ateses per violència masclista.

Dades
Les dades més destacades sobre l’atenció a les dones víctimes de violència masclista des de gener fins al 31 d’octubre de 2023 a la ciutat de Reus són les següents:

  • L’OAV ha atès 44 dones per violència masclista i el SIAD, 180.
  • Pel que fa als atestats policials en matèria de violència de gènere, se n’han fet 279: la Guàrdia Urbana n’ha fet 50 i Mossos d’Esquadra, 229.
  • En l’actualitat, hi ha 140 ordres de proteccions actives.
  • El nombre d’usuàries que han rebut atenció psicològica han estat 82 i les atencions realitzades, 112.
  • El nombre d’usuàries que han rebut assessorament legal han estat 165 i el nombre d’atencions, 311.
  • 27 dones han estat ateses pel protocol de violència de gènere de l’Hospital Sant Joan.
  • 14 dones víctimes de violència masclista han hagut de fer servir un allotjament d’urgència.
  • 48 dones han estat usuàries d’ATENPRO, el servei telefònic d’atenció i protecció a víctimes de violència de gènere prestat per Creu Roja.
  • Hi ha hagut 1 feminicidi.

L’OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental…) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; seguiment de les incidències del servei telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violència; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal.

Es troba ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, a l’avinguda Marià Fortuny, 27. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través dels números de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092 (extensió 2318). Per a més informació sobre l’OAV es pot consultar l’enllaç següent: http://www.reus.cat/serveis/oficina-d-atencio-la-victima-oav-0.

Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)
El SIAD atén, informa, assessora i acompanya, si s’escau, a les dones per tal de poder exercir els seus drets en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar. Per això, ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal.

Es troba ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672 o a través del correu electrònic siad@reus.cat. Per a més informació sobre el SIAD es pot consultar l’enllaç següent: https://www.reus.cat/servei-dinformacio-i-atencio-les-dones-siad.

Acte institucional i altres activitats programades
Les activitats programades són gratuïtes i obertes a tothom. Tot i això, per motius d’aforament, cal confirmar assistència enviant un correu electrònic a casaldones@reus.cat amb nom i cognoms i DNI.

L’acte institucional es farà el divendres 24 de novembre a les 10.30 h al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus. Consistirà en la lectura del manifest, a càrrec de Maria Josefa Clavero Tono, cap de la Unitat de Violència Sobre la Dona de la Subdelegació del Govern a Tarragona; parlaments institucionals, i actuació del grup musical Bego Vázquez i Carlos Bianchini.

Del 13 al 30 de novembre, es pot visitar l’exposició de cartells del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones de l’Ajuntament de Reus i cartells de la Generalitat de Catalunya sobre la temàtica de la violència masclista a la sala Rentadors del Casal de les Dones.

Avui, dimarts 21 de novembre, a les 10.30 h a la Sala d’Actes del Casal de les Dones, s’ha representat l’obra de teatre “La Senyora X” amb la Companyia Teatrosfera i hi ha hagut un debat posterior.

El dimecres 22 de novembre, a les 10.30 h a la Comissària Central de la Guàrdia Urbana de Reus, hi haurà una jornada de portes obertes de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i una xerrada sobre l’atenció legal i gratuïta durant el procés de denúncia per violència masclista, a càrrec de professionals de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Reus, del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i de l’OAV.

El dijous 23 de novembre, a les 12 h a la plaça de la Patacada, davant del Casal de les Dones, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials, Anabel Martínez, inauguraran un banc de color lila amb el lema «Atura’t, reflexiona i suma’t en contra de les violències masclistes» en homenatge a totes les víctimes, supervivents i no supervivents, de la violència masclista.

Es pot consultar el programa amb la informació detallada de totes les activitats a ww.reus.cat i en el programa adjunt.

Per a més informació sobre els serveis d’atenció a les dones de l’Ajuntament de Reus es pot consultar el web de l’Ajuntament de Reus i el Facebook i Instagram del Casal de les Dones.

V.Tapias