.

.

TOTS 21


El consistori està treballant en la fase final de la diagnosi per elaborar el primer Pla Municipal per a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere  Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Cambrils ha refermat avui el seu compromís amb el reconeixement de les diversitats afectives, sexuals i de gènere i la garantia plena dels drets de les persones LGBTI+.

L’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i la regidora d’Igualtat, Ingrid Duch, han llegit aquest matí la declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+. La lectura, que ha comptat amb la presència d’altres regidors i regidores del consistori, forma part dels actes organitzats per sensibilitzar la població i trencar els estereotips d’aquest col·lectiu.

La programació continuarà el 7 de juliol amb l’espectacle de contes infantil “Orgull de ser com som” a la pèrgola del Parc del Pescador i el 14 de juliol amb el cicle de cinema jove a l’Ateneu Juvenil de Cambrils. A banda, des del 27 de juny i fins el dia 1 de juliol, la biblioteca porta a terme la campanya “Sortim de l’armari amb orgull”, que consisteix en un aparador de llibres de la secció #vivimigual per reflexionar sobre prejudicis relacionats amb les persones LGBTI+.

L’Ajuntament de Cambrils treballa en la defensa dels drets del col·lectiu durant tots els dies de l’any, promocionant la transversalitat amb els diferents departaments. Justament, actualment l’àrea d’Igualtat està analitzant tota la informació recollida per la diagnosi que permetrà elaborar el futur Pla Municipal LGBTI+.  

D’altra banda, el consistori porta a terme una campanya de sensibilització a través de cartelleria de dies clau LGBTI+ que es difon a través del correu electrònic i les xarxes socials. També cal recordar que al voltant del Dia Internacional contra la LGBTIfòbia (17 de maig), l’Ajuntament engega una altra campanya amb missatges i imatges per trencar estereotips. A més, aquest juny s’han començat a distribuir xapes amb missatges LGBTI+ als punts lila i multicolors que s’han instal·lat a la Fira i a la Festa Major de Sant Pere.

Finalment, amb l’objectiu d’apropar a tota la ciutadania el Servei d’Atenció Integral (SAI) a la diversitat afectiva, sexual i de gènere LGBTIQA+, al llarg d’aquest any s’estan duent a terme diferents reunions de presentació i coordinació als diferents serveis i equipaments municipals, així com els centres educatius de la ciutat.

Declaració institucional del Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+ 

L’Ajuntament de Cambrils està compromès amb el reconeixement de les diversitats afectives, sexuals i de gènere i la garantia plena dels drets de les persones LGBTI+.

Avui 28 de juny Dia Internacional de l’Orgull LGBTI+ ens adherim a la declaració institucional aprovada pel Govern de la Generalitat el passat 21 de juny:

El dret a caminar pel carrer sense por, sense rebre insultsni patir agressions per ser qui som o per anar agafats de la mà de la nostra parella. El dret que el nostre lloc de treball sigui un espai segur, sense que la nostra orientació sexual sigui motiu de discriminació. El dret a expressar-nos i mostrar-nos tal com som en l’àmbitfamiliar, educatiu o en els espais d’oci.El dret al reconeixement de la nostra identitat de gènere i de la diversitat familiar per part de les administracions… Tots aquests drets no són drets que hagin vingut donats per a totes les persones.Els col·lectius LGBTI+ han hagut de lluitardurant dècades per aconseguir-los, tant al nostrepaís com arreu del món, i encara avui no estan plenament garantits.

Les mobilitzacions socials en defensa dels drets de les persones LGBTI+, iniciades amb els fets de Stonewall l’any 1969 a Nova York i a la dècada dels setanta a casa nostra, han contribuït a tenir un país més just, mitjançant la conscienciació social i l’impuls d’un marc normatiude protecció dels drets humans.La Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantirels drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia va ser un punt d’inflexió per elaborar polítiques públiques LGBTI+ a Catalunya, al mateix temps que ha permès atendre i acompanyar les persones que han vist vulnerats els seus drets a través del desplegament arreu del territori de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+.

Més recentment, la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació reforça les mesures per assolir una protecció real i efectiva contra qualsevol forma o acte de discriminació o d’intolerància per motiu de l’orientació sexual, la identitat o l’expressió de gènere de les persones. La futura llei trans* catalana, actualment en elaboració, ha de continuar el camí cap a la plena garantia de drets. Com més drets, més justícia, més democràcia. Els nous dretsno resten altresdrets assolits ni tampoc no esborren res ni ningú.

Fer valdre les lleis d’igualtat en tots els àmbits i desplegar-les amb la màximapotència és una obligació de tots els poders públics. I ho és encara més avui dia davant els discursos d’odi a la diferència i el qüestionament per part de l’extrema dreta dels drets assolits. Com va dir Judith Butler respected’aquests grups en l’acte de lliurament del Premi Internacional Catalunya el 27 d’abril d’enguany: «Quina visió de la nació és aquellaque pot estar amenaçada per qui persegueix la igualtat, la llibertat, la justícia, la fi de les guerres, un futur sense violències, o el dret a caminar pel carrer sense por?».

A Catalunya tornarem a dir tantes vegades com faci falta «No passaran!». Més que mai, les entitats i els poders públics del país defensarem el dret de les persones a viure en llibertat, i treballarem per accelerar un canvi social que només serà possible si les polítiques públiques feministes són transinclusives, si les polítiques LGBTI+ són feministes, i si totes aquestes polítiques són també antiracistes i tenenen compte l’edat o la discapacitat.

Els drets de les persones LGBTI+ són part de la lluita compartida per la defensa del dret de totes les personesa ser i a viure lliures de discriminacions i de violències. Ja siguem personescis, trans* o no-binàries i sigui quina sigui la nostra orientació sexual, aquesta lluita ens ha d’interpel·lar sempre,perquè els dretss’exerceixen i es garanteixen de manera col·lectiva.

Des de l’Ajuntament de Cambrils continuarem treballant per a garantir una ciutat diversa i inclusiva, on la ciutadania pugui viure-hi i expressar-s’hi en plena llibertat.

Redacció