.

.

TOTS 21


Terrasses obertes a Cambrils dilluns passat. Foto: Lluís Rovira / Revista Cambrils

La fase 1 de desconfinament ha ofert imatges de diferents poblacions que han fet mal a la vista: aglomeracions de ciutadans sense màscares i sense respectar les distàncies de seguretat.

L’Ajuntament de Cambrils ha alertat avui la ciutadania en una roda de premsa virtual de la ‘relaxació’ amb què s’ha viscut els primers dies de sortida al carrer donades les aglomeracions de ciutadans que s’han vist i les terrasses plenes de gent en determinats llocs del municipi.

En una roda de premsa telemàtica celebrada aquest dimarts i amb la presència de l’alcaldessa, Camí Mendoza i els tinents d’alcalde Lluís Abella i Oliver Klein, el primer tinent d’alcalde i regidor de platges, Lluís Abella, ha afirmat que ‘no ens podem permetre el relaxament de la ciutadania, sobretot el que es va viure el primer dia. Des de la Policia Local estem centrats a fer complir els aforaments de les terrasses i mantenir les distàncies. Estem estudiant com orientar els ciutadans en llocs de concurrència. Segons el regidor, ‘sembla que tot hagi passat, però un rebrot de l’epidèmia seria molt dolent per Cambrils’.

En aquest aspecte, la Polica Local es dedica principalment a fer pedagogia i a recordar que cal mantenir les normes del desconfinament parcial de la fase 1.

D’altra banda, les guinguetes de platja ja poden obrir pel que fa a les terrasses. Al respecte, s’han rebut peticions, alguna de les quals per obrir dies enrere. La Generalitat està en disposició de permetre que allarguin la temporada fins al novembre, una petició del sector, però encara no permet ampliar les terrasses, una altra petició del sector donat que en aquesta fase de desconfinament s’ha reduït a la meitat l’aforament.

Altrament, el consistori permetrà excepcionalment que es facin obres durant l’estiu, que cada any queden suspeses per no molestar l’activitat turística. Cambrils ha demanat ser segell de qualitat lliure de coronavirus i des del Patronat Municipal de Turisme està previst fer accions al respecte.

Més ajudes socials

Al seu torn, l’alcaldessa, Camí Mendoza, ha fet una crida a les administracions perquè apostin per obrir línies d’ajudes ‘contundents’ a empreses i també en la renda garantida ‘per a aquells que més malament ho passen’. El consistori no té potestat en determinades matèries, però tot i això, l’alcaldessa ha xifrat en 328.000 euros l’aportació en ajuts complementaris que farà el consistori, a més de destinar 150.000 euros a plans d’ocupació. ‘L’Ajuntament reforçarà l’ajut al lloguer i als ajuts socials d’emergència, com l’alimentació o ampliant ajuts a l’adquisició de llibres’, ha subratllat.

Així, les famílies més necessitades podran rebre ajudes al lloguer de l’habitatge. També ha anunciat que ‘estudiarem pagar el lloguer i fins i tot la hipoteca’ en aquests casos greus. Es reforçarà també el subministrament d’aliments a través de Càritas i de la Creu Roja, a l’hora que s’ha realitzat un programa de recusos informàtics per ajudar també les famílies més necessitades.

El consistori va crear un comitè de crisi Covid i realitza reunions periòdiques amb els sectors econòmics i socials de la ciutat en cimeres econòmiques, d’on s’escolta els sectors i sorgexen línies de treball per pal.liar els efectes negatius de la pandèmia. S’ha mantingut el servei domiciliari a les persones que ho necessiten i es fat suport telefònic. La cimera econòmica, on s’escolta elt eixit empresarial, ha avançat en certa manera el que els programes polítics de les tres formacions que governen Cambrils tenien previst fer en aquest mandat.

Al seu torn, Oliver Klein ha recordat que s’ha habilitat una partida de 200.000 euros d’ajudes directes per a les empreses en situació de crisi i que han obert portes després de temps d’estar tancades, i s’ha creat una oficina virtual de suport a l’empresari. Ha anunciat que al ple de divendres s’aprovarà eximir del pagament les taxes d’obres i obres menors i l’ocupació de la via pública. Es veuran també beneficiats de reduccions el mercadet ambulant, les guinguetes de platja i es retratistes.

Jaume Garcia