.

Jordi Molinera i Gemm Maymó, avui davant la premsa. Foto: Tots21

L’equip de govern de l’Ajuntament d’Altafulla, encapçalat pel seu coalcalde, Jordi Molinera, ha denunciat avui a la premsa que l’anterior equip de govern -capitanejat per Alternativa Altafulla– va deixar un forat de 800.000 euros -un ‘desajust’, en paraules del coalcalde- que ha fet necessària una política de contenció -s’ha rebaixat fins a 400.000 euros- i obligarà a pujar l’IBI un 4,5% l’any vinent.

La brossa també pujarà, però degut a l’obligació legal de carregar els costos reals del servei municipal.

Especialment en el camp cultural, l’actual equip comandat per EINA (ERC) denuncia la “inassumible i irresponsable” programació cultural del nou equipament de La Violeta, que ha suposat despeses en un any de 231.000 euros, compensades en només 70.000 euros d’ingresssos per quant “s’ha seguit una política cultural pròpia de capitals de comarca amb l’objectiu de treure’n rendiment electoral”, ha denunciat Jordi Molinera.

El govern d’Altafulla està treballant per poder elaborar el pressupost municipal de 2024, després que enguany es prorrogués el de 2022 davant “la incapacitat” de l’anterior executiu d’aprovar un pressupost. Totes les àrees de l’Ajuntament estant treballant “intensament” les darreres setmanes per ajustar les despeses i poder quadrar els números municipals per a l’exercici vinent. En un principi faltaven uns 800.000 euros per poder equilibrar el pressupost i fins ara s’han pogut reajustar 400.000 euros.

Dèficit de 161.000 euros a sala La Violeta

El problema que s’ha trobat l’actual govern són una sèrie de despeses “que influeixen en la tasca d’equilibrar el pressupost sense haver de pujar alguns impostos per a l’any 2024”. Destaca el dèficit acumulat de més de 161.000€ en la programació i gestió del Casal La Violeta en menys d’un any (de juliol de 2022 a juny de 2023), resultants de 232.000€ de despesa i només 71.000€ d’ingressos. “Aquestes xifres no encaixen per a res amb les que va publicar Alternativa Altafulla al seu butlletí de juny: 112.000€ de despesa i ingressos de 133.000€”, critica Molinera.

“La programació era d’alta qualitat i amb molta freqüència, però amb pressupostos molt alts i espectacles que s’acostumen a programar-se a les capitals de comarca, amb un aforament molt més gran que La Violeta. Es tracta d’una programació inassumible per a un municipi de 5.600 habitants com Altafulla i amb una clara finalitat electoralista”, ha afirmat la regidora de Cultura, Gemma Maymó.

“El que l’anterior govern d’Alternativa va defensar a ultrança com una gestió de qualitat, ha acabat significant un dèficit a l’equivalent del 40% que el nou govern municipal està intentant equilibrar pel nou pressupost de l’any vinent”, ha afegit el coalcalde.

‘Paga extra’ als treballadors de l’Ajuntament

Una altra despesa que l’actual govern considera injustificada és el pagament extraordinari el desembre de 2022, a 5 mesos de les eleccions municipals, d’un toral de 50.000€ als treballadors municipals, i amb diversos informes negatius dels tècnics municipals, que contrasta amb la no presentació de la nova Relació de Llocs de Treball (RLT) que havia de regularitzar la situació laboral del centenar de treballadors i treballadores de l’Ajuntament.

També s’han trobat factures al calaix “sense cap tipus de reserva pressupostaria”, com la impressió d’un mural per valor de 12.000€. A aquesta despesa s’ha de sumar el disseny, d’uns 5.000€, sumant un total de 17.000€, que mai es van informar en cap comissió informativa de l’anterior govern.

Anecdòticament, també s’han trobat despeses per pagar 3 habitacions per uns 150 €, en un hotel de 4 estrelles del municipi, a una entitat privada que va fer un sopar dels seus membres a porta tancada. “Es tracta d’una quantitat petita, però demostra la voluntat de l’anterior govern de voler acontentar tothom a costa del pressupost municipal amb l’horitzó de les eleccions”, ha assenyalat Molinera.

‘Despeses desmesurades’

En l’Àrea de Festes, també s’han trobat “despeses desmesurades”, com és el cas del Parc de Nadal 2022, que va costar uns 17.000€, el doble que l’edició de 2021. La despesa en el Carnaval 2023 “es va enfilar als 20.000€, per damunt dels aproximadament 14.000€ del 2022 i tenint en compte que en aquesta darrera edició només hi va haver rua el diumenge i no es van donar subvencions a les colles de Carnaval”. També s’ha trobat una factura 2.057€ amb el concepte de “Coordinació Festes Nadal”, quan en els anys anteriors no hi era i una altra de 1.421,21€ d’un acte a La Violeta. Tots aquestes despeses abans de les eleccions “està provocant que no quedin recursos econòmics per poder arribar a finals d’any, amb la Festa Major aquest novembre. El guirigall pressupostari també es demostra amb el fet que l’abril de 2023 es va pagar una factura de 7.502€ d’un concert corresponent a la Festa Major de Sant Martí de 2022”, afirma el coalcalde.

Finalment, una altra despesa que no afecta directament d’Ajuntament d’Altafulla però que també és una important despesa de fons públics, són els 250.000€ destinats pel govern de l’Estat a portar sorra a la platja del municipi. “Una operació que es va portar a terme durant la campanya de les darreres eleccions municipals, que segons l’aleshores alcaldessa Montse Castellarnau suposaria que en 2 anys no s’haurien de fer aportacions de sorra, però que a dia d’avui el mar ja se la tornat a endur”.

“Tot plegat demostra un ànim clarament electoralista de l’antic govern en la gestió del pressupost municipal i les seves depeses, posant-lo al servei d’afavorir Alternativa a les eleccions municipals. I tot això, malgrat ser uns pressupostos prorrogats. El nou govern municipal vol denunciar aquesta mala praxis dels recursos públics, que dificulten l’equilibri pressupostari per l’any 2024”, ha afirmat Molinera.

Jaume Garcia

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */