.

Un moment de la videoconferència d’Albiac amb el rei

El Rei Felip VI s’ha reunit aquest dilluns amb el president del Consell de la Advocacia de Catalunya (CICAC) i president del Col·legi de la Advocacia de Tarragona (ICAT), Manel Albiac, que ha traslladat la seva anàlisi sobre els efectes de la pandèmia des de la seva àrea competencial, en la qual es preveu un “col·lapse important” en la tramitació d’assumptes judicials.

Segons ha informat Casa Reial, en la reunió amb Albiac, que representa a 40.000 col·legiats a Catalunya, s’ha recordat que en aquesta comunitat, quan es va permetre presentar escrits, que després van quedar paralitzats en comptar un termini o terme, en un sol dia, es van incrementar les xifres de documents presentats en un 400%.

En la conversa, per videoconferència, Albiac ha pogut explicar al Rei tant l’impacte de l’emergència sanitària en la realitat judicial catalana com les iniciatives posades en marxa per l’organització col·legial de l’advocacia.

En opinió de Manel Albiac, aquesta pandèmia “suposarà una profunda selecció professional” i el col·lectiu d’advocats no pot ser aliè a les conseqüències de la pandèmia i ha de modernitzar-se i, en conseqüència, adaptar la prestació dels seus serveis professionals als temps post Covid.

En el conjunt de Catalunya, les assistències a detinguts s’han reduït en un 80% aproximadament, i els delictes més freqüents durant aquestes setmanes han estat els relatius a la salut pública i els trencaments de l’ordre de confinament.

Han destacat la labor del Consell per a implementar les videoconferències en l’assistència al detingut mitjançant l’aplicació Webex, que permet assistir a la persona sense desplaçar-se físicament a les comissaries.

Activitat del ICAT

Des que es va acordar l’estat d’alarma, el Icat va adoptar la decisió de mantenir obertes les seves instal·lacions de la seu de Tarragona, ja que tenia el compromís de prestar els serveis públics d’assistència al detingut i el Servei d’Orientació Jurídica Penitenciària a través de videoconferència.

Durant aquests mesos, s’han executat mesures de caràcter econòmic per a mitigar la reducció d’ingressos dels professionals, condonant la totalitat de les quotes dels mesos d’abril i maig i el 50% de les quotes col·legials de tot l’any 2020, i s’ha posposat el pagament del 50% de la pòlissa de responsabilitat civil al mes de juny.

Altres reunions

Felip VI ha mantingut en les últimes setmanes diversos contactes en els quals s’han pogut analitzar els efectes de la pandèmia des de diferents professions vinculades a la Justícia, i el dijous passat, va mantenir trobades amb el Consell General de l’Advocacia espanyola i amb el Consell General de Procuradors d’Espanya.

Els professionals de l’advocacia li han mostrat la seva preocupació perquè la reactivació judicial es dugui a terme “de manera eficaç, sense demores, i sobretot perquè tots els operadors jurídics tinguin el mateix grau d’implicació professional”, ha detallat Casa Reial.

Entre els professionals del sector, segons destaca Casa Reial, hi ha un desig d’una ràpida reactivació judicial –els terminis es reactiven el dijous 4 de juny–, però també un desig que “es realitzi de manera escalonada sense interrupcions, garantint la salut dels ciutadans i dels propis professionals”.