.

Carles Puigdemont durant la roda de premsa a Brussel·les el 31 d’octubre . Foto: Reuters / Eric Vidal

L’advocat belga de Carles Puigdemont, Paul Bekaert, ha proposat que l’expresident Carles Puigdemont sigui interrogat des de Bèlgica.

En declaracions a l’agència Associated Press, l’advocat defensa que pot ser interrogat a Bèlgica perquè hi ha disposicions legals que ho permeten. Així mateix, ha assegurat que en aquest moment no hi ha una ordre de detenció contra Puigdemont.

La Fiscalia es pronunciarà en contra que pugui declarar per videoconferència, segons avancen alguns mitjans, donat que Puigdemont s’ha negat a declarar a l’Audiència Nacional.

En una altra entrevista, en aquest cas a la televisió holandesa NOS, l’advocat belga ha argumentat que Puigdemont no anirà a l’Audiència Nacional perquè “prefereix observar i esperar”. “Volem esperar la reacció del govern espanyol i veure què passa”, ha assenyalat l’advocat, que considera que la probabilitat que detinguin Puigdemont “és molt gran”.

Paul Bekaert ha dit a l’agència Associated Press que Puigdemont “no anirà a Madrid”. “He proposat que l’interrogatori sigui aquí, a Bèlgica. És possible. Ho havia fet això d’interrogar un investigat des d’aquí”, ha assenyalat l’advocat belga.

Alhora, Bekaert, que ha assegurat que Puigdemont “es troba bé i segur de si mateix”, ha dit que miraran si la querella “està fonamentada” i examinaran, ha afegit, “si les penes són desproporcionades i si es respecten els drets fonamentals”.

En l’altra entrevista a la televisió holandesa NOS, ha argumentat que Puigdemont no anirà a l’Audiència Nacional perquè “prefereix observar i esperar”. “Volem esperar la reacció del govern espanyol i veure què passa”, ha assenyalat l’advocat, que considera que la probabilitat que detinguin Puigdemont “és molt gran”.

Després de preguntar-li en aquesta entrevista si Espanya pot demanar l’extradició en cas que Puigdemont no vagi a declarar, Bekaert ha contestat que “no necessàriament”. “Tinc experiència en altres casos, com els bascos. Hi ha casos en què hi ha hagut interrogatoris, aquí amb la policia local. No hi ha cap llei que digui que se’t pot privar de llibertat per no anar a declarar”, ha comentat. I sobre la pregunta de si Puigdemont tindrà un judici just a Espanya, Bekaert ha respost: “És prematur dir això. Però és un argument que podem utilitzar quan hi hagi una petició per a l’extradició”.

ACN