.

Carles Puigdemont arriba a la roda de premsa a Brussel·les del passat 31 d’octubre. . Foto: Reuters / Eric Vidal

L’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha advertit aquest dilluns que si el president de la Generalitat destituït “posa un peu a Catalunya, el detindran”. Per això, descarta que faci campanya electoral ‘in situ’ a Catalunya: “en el moment que trepitgés territori espanyol seria immediatament detingut, i passaria el mateix si anés a França, Suïssa o qualsevol altre país”. Per la seva banda, l’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, no ha descartat que els defectes de la investigació que ell denuncia la “puguin anular totalment” i sigui un cas “en els manuals del futur sobre com no s’ha de fer una investigació”.

En declaracions a RAC1, Van den Eynde i Alonso-Cuevillas han dit que la justícia belga ha donat un toc d’atenció i deixa l’evidència a l’espanyola i que la decisió de deixar en llibertat a Carles Puigdemont i quatre dels seus consellers qüestiona la imparcialitat de la magistrada de l’Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela. Tampoc descarten una resposta contundent de la fiscalia ja que la llibertat provisional a Bèlgica podria molestar l’anomenat “sector ‘a por ellos’ i això podria provocar que el govern espanyol demanés al ministeri públic una resposta “més dura i contundent”. Però “si hi hagués voluntat política del govern espanyol, els membres del Govern detinguts sortirien de la presó”. “El govern hauria de designar el fiscal, no donar-li instruccions; si el fiscal demanés que avui sortissin de presó, així seria”, han dit.

“La fiscalia ha tingut un paper molt molt important en tot, que l’ha exercit sense pietat; de la fiscalia ja no n’esperem gaire, és aquesta fredor granítica de la persecució constant”, ha lamentat Van den Eynde.

La primera audiència sobre l’extradició de Puigdemont serà el 17 de novembre

D’altra banda, la primera compareixença davant del jutge de Puigdemont i els quatre consellers que són amb ell per decidir sobre la seva possible extradició a Espanya serà el proper divendres 17 de novembre, segons ha confirmat la fiscalia en un comunicat. L’audiència, a la Chambre du Conseil, començarà a les 14 hores i serà a porta tancada. Un cop s’hagi pres una decisió, la fiscalia emetrà un comunicat per informar-ne. Llavors, s’obren encara dues opcions més d’apel·lació, la primera al tribunal d’acusació i la segona al de cassació. En total, el procés es pot allargar fins a 60 dies, o 90, si es justifica que hi ha “circumstàncies excepcionals”.

El jutge d’instrucció va decidir aquest diumenge deixar Puigdemont i els consellers cessats Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig en llibertat provisional. El magistrat va aplicar-los tres mesures cautelars: no poden sortir de Bèlgica sense permís judicial, han de tenir una residència real al país i s’han de presentar sempre que se’ls requereixi en persona a totes les citacions judicials o policials.

ACN